Financial Times i OpenAI dogovorili ‘podučavanje’ umjetne inteligencije

ChatGPT će dobiti pristup arhiviranom sadržaju londonskog dnevnika i surađivati s FT-om na razvoju novih proizvoda umjetne inteligencije, objavile su dvije kompanije.

Neke kompanije već koriste generativnu umjetnu inteligenciju pri kreiranju sadržaja (Richard Drew / AP)

Britanski poslovni list The Financial Times potpisao je ugovor s kompanijom OpenAI, pridruživši se nizu medijskih kuća koje su s američkim startupom utanačile uvjete upotrebe medijskog sadržaja za podučavanje generativne umjetne inteligencije.

ChatGPT će dobiti pristup arhiviranom sadržaju londonskog dnevnika i surađivati s FT-om na razvoju novih proizvoda umjetne inteligencije, objavile su dvije kompanije. Sažeci koje će stvarati ChatGPT uključivat će i linkove na londonski list.

Financijski uvjeti sporazuma nisu objavljeni, javlja Reuters.

Neke medijske kuće već koriste AI

„Partnerstvom želimo istražiti praktične rezultate veze izvora vijesti i umjetne inteligencije“, rekao je John Ridding, izvršni direktor FT Grupe.

Grupa medijskih kompanija već je sklopila slične dogovore s američkim startupom za generativnu umjetnu inteligenciju, uključujući Axel Springer, Associated Press, Le Monde i Prisa Mediju.

Neke kompanije već koriste generativnu umjetnu inteligenciju pri kreiranju sadržaja. BuzzFeed je najavio da će koristiti AI za testove ličnosti, a The New York Times je prošle godine upotrijebio ChatGPT za sastavljanje poruka za Valentinovo, prenosi Hina.

Izvor: Agencije