MMF snizio prognozu rasta svjetske ekonomije

Glavni američki berzovni indeksi zabilježili su nove rekordne rezultate u trgovanju (AP)

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjene rasta globalnog gospodarstva s prijašnjih 3,7 na 3,4 posto, najviše zbog slabijeg nego što se očekivalo rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

“Globalni rast mogao bi ostati slab još dulje vrijeme, s obzirom na to da nema snažnijeg zamaha u najrazvijenijim gospodarstvima, čak i ako kamate ostanu niske. Zbog toga bi monetarna politika u tim zemljama trebala ostati labava”, stoji u danas objavljenom izvješću “Svjetski gospodarski izgledi”.

Već je u četvrtak MMF objavio kako bi američko gospodarstvo u ovoj godini moglo ojačati samo 1,7 posto, dok se njegov skok za 2,8 posto očekivao još u travnju, prenosi Hina.

Reklama

Procjene za SAD i Kinu

Premda bi u idućim tromjesečjima rast najvećeg svjetskog gospodarstva trebao biti veći od tri posto, teško je nadoknaditi pad u prvom kvartalu od čak 2,9 posto.

“Uteg na rast zbog pada aktivnosti u prvom tromjesečju neće biti brzo neutraliziran”, objavio je MMF.

Reklama

MMF je snizio i procjenu rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, pa sada očekuje da će kineski bruto društveni proizvod ove godine porasti 7,4, a ne 7,5 posto, koliko je prije prognozirao.

U idućoj godini rast bi mogao dodatno usporiti na 7,1 posto, dok bi rast američkog gospodarstva mogao ubrzati na otprilike tri posto.

Među najvećim globalnim gospodarstvima MMF je povisio prognozu rasta njemačkog gospodarstva s 1,7 na 1,9 posto. 

Reklama

Bolje prognoze u Evropi

Osim u Njemačkoj, u 18-članoj eurozoni povećane su procjene rasta u Španjolskoj, dok su za Italiju i Francusku smanjene.

Od europskih gospodarstava MMF je povećao i prognozu rasta za Veliku Britaniju, s 2,8 na 3,2 posto.

Reklama

Za mnoge zemlje u razvoju prognoze su, pak, smanjene.

Najviše za Rusiju, s 1,3 na samo 0,2 posto, što je posljedica intenziviranja međunarodne političke napetosti i sankcija protiv Moskve zbog krize u Ukrajini.

“Oporavak globalnog gospodarstva se nastavlja, no ostaje slab, slabiji nego što smo procjenjivali u travnju”, kazao je Olivier Blanchard, glavni ekonomista MMF-a.

Izvor: Agencije