MMF: Niža prognoza rasta ekonomije SAD-a

Fed je najavio podizanje kamata od sredine 2015. godine (EPA)

Međunarodni monetarni fond snizio je u ponedjeljak prognozu rasta američke ekonomije u ovoj godini i procijenio da SAD neće ostvariti punu zaposlenost prije kraja 2017. godine.

U MMF-u sada procjenjuju da će, zbog slabog prvog tromjesečja, američka ekonomija ove godine porasti samo dva posto, u odnosu na 2,8 posto koliko su prognozirali u aprilu, u sklopu redovnih proljetnih prognoza za svjetsku ekonomiju.

Prognoza za iduću godinu potvrđena je na tri posto.

“Podaci objavljeni u posljednje vrijeme… sugeriraju da se aktivnosti sada stabilno oporavljaju i da bi rast u preostalom dijelu godine i u 2015. trebao znatno nadmašiti potencijal”, smatraju u međunarodnom zajmodavcu.

Potencijalni rast u predstojećem razdoblju trebao bi iznositi samo oko dva posto i biti ispod historijskog prosjeka, zbog starenja populacije i posustajanja rasta produktivnosti, dodaju u MMF-u.

Podići minimalnu platu

“S obzirom na značajnu slabost ekonomije, postoje valjani razlozi za nastavak podrške”, ističu.

Najveća svjetska ekonomija trebala bi ponovo bilježiti punu zaposlenost krajem 2017. godine, a inflacija bi trbala ostati na niskom nivou, što bi značilo da centralna banka može zadržati ključne kamatne stope nadomak nuli i nakon sredine iduće godine, napominju u MMF-u.

Fed je najavio podizanje kamata od sredine 2015. godine.

Iz međunarodnog zajmodavca također su pozvali američke vlasti da podignu minimalnu platu, trenutno ispod većine međunarodnih standarda, kako bi efikasnije suzbijali siromaštvo.

U SAD-u je stopa siromaštva iznad 15 posto.

Izvor: Agencije