Novo prijateljstvo Velike Britanije i MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) više ne kritizira britansku ekonomsku politiku. Prijašnji stav najvećeg svjetskog kreditora prošle godine je razbjesnio Vladu u Londonu, a najviše ministra finansija Georgea Osbornea.

On je sada spreman okrenuti novi list u odnosima s MMF-om, naročito jer je dočekao priznanje greške.

Velika Britanija i MMF nisu uvijek bili najbolji prijatelji, naročito kada je Fond optužio London da se igra s vatrom u svom programu za smanjenje deficita. To je bilo prije više od godinu, a sada direktorica MMF-a Christine Lagarde kaže da su napravili grešku.

„Sretna sam što ovaj put mogu reći da smo očito potcijenili rast britanske ekonomije u našoj prognozi prije godinu dana. Uredu?“

U svojoj posljednjoj prognozi MMF nije snizio britanski rast, iako je to uradio u slučaju mnogih drugih razvijenih ekonomija. Zapravo, posljednji indikatori, kaže Lagarde, predstavljaju dobre vijesti. Mada ne baš svi.

„Nema prostora za opuštenost, jer se rizici ukazuju na horizontu. Na domaćem frontu proizvodnja ostaje slaba, a cijene na tržištu nekretnina nastavljaju rasti“, kaže ona.

Užarene cijene nekretnina

Britansko tržište nekretnina, prema jednom istraživanju, proteklog mjeseca poraslo je najbržim tempom u posljednjih 11 godina. London je, očekivano, prednjačio.

Užarene cijene primorale su i ministra Osbornea da se pridruži MMF-ovim pozivima Engleskoj centralnoj banci da reagira.

Jedna od mjera koja bi pomogla u kontroli tržišta, smatraju u MMF-u, jeste ograničavanje banaka pri odobravanju riskantnih hipotekarnih kredita.

Međutim, ne vide svi potrebu za takvom mjerom. Neki poznavatelji tržišta smatraju kako bi mogla izazvati suprotan učinak – pad na tržištu nekretnina.

„Mnogo se prašine podiglo zbog britanskog tržišta nekretnina. No, ako pogledate broj transakcija, on je i dalje ispod dugoročnog prosjeka. Također, najrelevantniji pokazatelj na ovom tržištu, Nacionalni indeks cijena kuća, i dalje je ispod svog vrhunca iz 2007. godine“, ističe ekonomski stručnjak Philip Shaw.

Ako se upozorenja MMF-a pokažu opravdanim, tržište nekretnina moglo bi postati najveća prepreka oporavku britanske ekonomije. Ona bi, prema prognozama iz aprila, do kraja godine trebala porasti za gotovo tri posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije