Pašovićeva ‘Marlene Dietrich’: Umjetnica koja brani ljudska prava i slobodu

Siguran sam da bi se Marlene Dietrich danas pobunila protiv rata, kaže Pašović, čija je predstava o ovoj angažovanoj filmskoj divi premijerno izvedena na Mittelfestu.

Život Marlene Dietrich bio je sav u umjetnosti i otporu, kaže Pašović (Luca A. d'Agostino / Phocus Agency / Ustupljeno Al Jazeeri)

Marlene Dietrich – pet tačaka optužnice naziv je dramske predstave Harisa Pašovića posvećene velikoj filmskoj zvijezdi koja je ‘30-ih godina prošlog stoljeća odbila podržati nacističku propagandu i Adolfa Hitlera.

“Njen život je bio sav u umjetnosti i otporu”, ističe Pašović, pojašnjavajući razloge zbog kojih je ova umjetnica, koja je na brojne načine obilježila 20. stoljeće, njegova “dugogodišnja fascinacija”.

Predstava o imaginarnom suđenju Marleni Dietrich premijerno je izvedena u glavnom programu ovogodišnjeg izdanja Mittelfesta, Međunarodnog umjetničkog festivala u Italiji na čijem je čelu Pašović bio od 2018. do 2020. godine.

Reklama

“Sadašnji direktor Gicaomo Pedini i ja smo bili u razgovorima o mom novom projektu još od njegove prve godine u Cividale del Friuli. Odlučili smo se, zajedno sa Narodnim pozorištem u Sarajevu, za projekt o Marlene Dietrich za ovu godinu. Priključilo se i Bosansko narodno pozorište u Zenici kao koproducent”, kaže Pašović.

“Bilo je izvanredno doći sada na Mittelfest kao umjetnik. Publika i kritika su divno primili predstavu”, kaže Pašović u razgovoru za Al Jazeeru, dijeleći utiske sa premijere.

Pašović kaže da je Marlene Dietrich njegova ‘dugogodišnja fascinacija’ (Luca A. d'Agostino / Phocus Agency / Ustupljeno Al Jazeeri)

Naslovna uloga povjerena je Mirjani Karanović, dok ostatak podjele čine Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković. Scenografiju potpisuju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj, kompozitori su Dino Šukalo i studio Modra rijeka. Direktor fotografije je Alen Alilović, za dizajn svjetla zadužen je Branislav Milinković, video art Dino Hujić, a video produkciju potpisuje Source production.

Reklama
  • Šta je to što Vas je inspirisalo i ponukalo da napišete dramu o Marleni Dietrich i imaginarnom suđenju ovoj filmskoj divi? Za šta joj se sve sudi?

– Marlene Dietrich je moja dugogodišnja fascinacija. Bila je jedna od najvećih filmskih zvijezda 20. vijeka, zajedno sa Gretom Garbo, Marilyn Monroe i Elisabeth Taylor. Ali ono što je Marlene Dietrich učinilo izuzetnom među njima je to što je ona postala mit.

Osim fizičke ljepote i glumačkih vještina, imala je neku magiju koja je bila neobjašnjiva. Bila je i ikona stila; čisti glamur; modni idol. Bila je erotična i dio njenog mita je bio da su je štampa i glasine romantično povezivali sa brojnim ljudima iz šoubiznisa. Neke od tih glasina su bile istinite, neke lažne i sve je to stvaralo auru mističnosti oko nje. Ono što je Marlene Dietrich činilo posebnom je takođe njen jasan i etički stav i hrabrost.

U mojoj drami ona je na jednoj vrsti Suda istorije i sudi joj se zbog njenih političkih i etičkih stavova, ali i zbog njenog nekonvencionalnog privatnog života. Posebno je bitno tužiocima što je ona žena koja nije ispunjavala tradicionalna očekivanja.

Reklama
Važan dio predstave je Marlenino odbacivanje nacizma, kaže Pašović (Luca A. d'Agostino / Phocus Agency / Ustupljeno Al Jazee
  • Kroz priču o Njemici koja je odbila Hitlera i pridružila se američkoj vojsci aktuelizirate priču o odgovornosti umjetnika u vanrednim, teškim vremenima. Koliko priča o Marleni korespondira s današnjicom i koliko je ona zapravo univerzalna, vanvremenska?

– Da, važan dio predstave je Marlenino odbacivanje nacizma. Napustila je Njemačku i odbila Hitlerovu ponudu da uz fanfare dođe u Treći Rajh i postane kraljica nacističke filmske industrije. Umjesto toga, pridružila se američkoj vojsci kao zabavljačica i ušla u Berlin sa američkim trupama 1945. Neki Nijemci joj to nikada nisu oprostili. Kada je 1960. došla u Berlin da otpjeva koncert, ispred koncertne dvorane Titania Palast su bili protesti i neko je bacio bombu u salu. Niko nije stradao ili bio povrijeđen, ali ovaj incident je pokazao koliko je bilo snažno protivljenje Marleni u Njemačkoj još dugo nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Ipak, Marlene Dietrich i danas stoji kao primjer umjetnice koja brani ljudska prava i slobodu govora. Dok su mnogi njemački umjetnici i intelektualci morali napustiti Njemačku kada je Hitler došao na vlast, drugi umjetnici su radili u Trećem Rajhu i često su pokazivali svoju lojalnost nacizmu tokom Hitlerove diktature. Marlene Dietrich je bila najjači njemački glas protiv Hitlera.

  • U vremenu u kojem širom svjeta bjesne sukobi i ratovi, a umjetnicima koji se suprotstavljaju vladajućim narativima u svojim zemljama crtaju mete na čelu, priča o Marleni Dietrich čini se aktuelnijom no ikad.

– U pravu ste. Ima još mnogo zemalja gdje umjetnici ne mogu slobodno da govore. Kod nas mogu, ali njihov glas često izaziva jake rekacije koje su ponekad okrenute protiv samih umjetnika.

Reklama
  • Stavljajući Marlenu Dietrich u savremeni kontekst, protiv čega bi se pobunila danas?

– Teško je to reći, ali siguran sam da bi bila protiv rata.

Haris Pašović i Mirjana Karanović (Ustupljeno Al Jazeeri)
  • Pored režije, potpisujete i scenarij pozorišne drame o Marleni Dietrich. Koliko je izazovno bilo naći se istovremeno u ove dvije uloge?

– Volim da pišem dramske tekstove. Pisanje i režija su dvije potpuno odvojene umjetnosti i ja kad pišem, ne mislim na režiju, a kad režiram, ne mislim da sam ja pisao taj komad. To je jako zanimljiva dinamika.

Ponekad na probama kažem: “Vidi, kako je ovo loše napisano” i izbacim neki dio. Drugi put se oduševim kako je nešto dobro rečeno u drami. Glumci se nekad zabavljaju tom mojom dvostrukom ulogom.

  • Ulogu Marlene povjerili ste Mirjani Karanović s kojom godinama vrlo uspješno sarađujete. Kako je došlo do ove saradnje i jeste li nju imali na umu dok ste pisali ovu ulogu?

– Mirjana Karanović najveća je filmska i pozorišna zvijezda na Balkanu. Evropska filmska akademija ju je nominirala za najbolju evropsku glumicu. Samo diva može razumjeti i protumačiti drugu divu. Zanimljivo je i da Mirjana Karanović glumi Hitlera u mojoj predstavi Mefisto po čuvenom romanu Klausa Manna (Srpsko narodno pozorište Novi Sad; Evropska prestonica kulture Novi Sad). Mirjana Karanović je bila i istaknuti glas protiv Slobodana Miloševića za vrijeme njegove diktature. Poznata je kao zaštitnica ljudskih prava.

Radio sam sa Mirjanom nekoliko puta u pozorištu prije izbijanja rata u Jugoslaviji, a saradnju smo nastavili i nakon rata. Umjetnost nas sve čini plemenitijima. U Evropi potresanoj ratom i klimatskim promjenama umjetnost je način da sačuvamo sebe kao ljude koji imaju empatiju.

  • Kakav je dalji život predstave Marlene Dietrich – pet tačaka optužnice?

– U Narodnom pozorištu ćemo imati sarajevsku premijeru 6. septembra, a nakon toga i zeničku premijeru u Bosanskom narodnom pozorištu. Postoji dosta interesa da Marlene Dietrich – Pet tačaka optiužnice igra u regionu i drugim evropskim zemljama.

Izvor: Al Jazeera