Timu Rothu uručeno ‘Počasno srce Sarajeva’

Tim Roth studirao je kiparstvo u rodnoj Velikoj Britaniji, ali je napustio studije i posvetio se glumi (Reuters)

Britanski glumac i redatelj Tim Roth primio je u utorak navečer, kao specijalni gost 25. Sarajevo Film Festivala, nagradu “Počasno srce Sarajeva” za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagrada mu je uručena na svečanosti u Ljetnom kinu, a on je prethodno prošetao crvenim tepihom SFF-a kod Narodnog pozorišta.

Više od 3.000 posjetilaca je višeminutnim aplauzom i ovacijama pozdravilo Rotha.

Reklama

“Ovo je poprilično cool. Hvala vam, divni ste. Nadam se da ću se vratiti ovdje i imati vremena pogledati film. Volim vas”, rekao je Roth nakon što je preuzeo nagradu “Počasno srce Sarajeva”.

Roth je ranije u utorak održao Masterclass u kinu “Meeting Point”.

Istinski voli glumu

“Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu”, objavio je SFF.

Reklama

Glumački talent Rotha prepoznao je Quentin Tarantino te mu povjerio uloge u nekoliko svojih filmova.

Za ulogu u filmu Rob Roy 1996. godine bio je nominiran za Zlatni globus i Oscar u kategoriji najbolji sporedni glumac.

Prethodno je “Počasno srce Sarajeva” dodijeljeno francuskoj glumici Isabelle Huppert, također za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Reklama

Zahvaljujući se na priznanju, Huppert je rekla kako je “istovremeno i ganuta, i ponosna”.

‘Srce’ i za Isabelle Huppert

Huppert je slavna filmska i kazališna glumica.

Tokom karijere duge pet desetljeća surađivala je sa slavnim redateljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima Pijanistica, Bijela roba, Ona, Greta i mnogim drugim.

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima Priča o ženama i Ceremonija.

Izvor: Agencije