Večeras počinje 25. Sarajevo Film Festival

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival, čije 25. izdanje počinje u petak uvečer, donosi najbogatiji program do sada, javlja Patria.

Očekuje se dolazak više od 1.300 gostiju iz svijeta filma, glumaca, redatelja, producenata kao i brojne medijske ekipe.

Festival će biti otvoren premijerom filma Sin, bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović, koji će biti prikazan u Narodnom pozorištu, kao i u Ljetnom kinu.

Gosti festivala prodefilirat će večeras, a potom i narednih sedam dana po ‘bosanskom ćilimu’.

Crveni bosanski ćilim

Crveni tepih, inspiriran elementima ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine, krasit će Trg Susan Sontag tokom festivala.

“Željeli smo utvrditi šta je to što filmski festival najviše promoviše u nekom gradu i zaključili da su fotografije s crvenog tepiha najviše prepoznatljive u medijima”, rekao je Mirsad Purivatra, direktor festivala.

Kreativni tim Sarajevo Film Festivala je, prema njegovim riječima, “više od pola godine opsežno istraživao bosanskohercegovačke ćilime iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH te se na kraju odlučio za novi izgled crvenog tepiha koji predstavlja spoj tradicionalnog i savremenog”.

Brojna zvučna imena svjetskog filma

Na SFF-u će višestrukom oskarovcu Alejandru Gonzalezu Inarritu, oskarovcu Pawelu Pawlikowskom te francuskoj glumici Isabelle Huppert biti uručeno “Počasno Srce Sarajeva” za izuzetan doprinos filmskoj industriji.

Osim njih, Festivalu će prisustvovati i druga značajna imena filmske industrije, poput oskarovca Eugenia Caballera, dobitnika Zlatne palme Rubena Ostlunda, meksičkog glumca Gaela Garcie Bernala, ovogodišnjeg dobitnika “Zlatnog medvjeda” Nadava Lapida, ali i mnogi regionalni autori.

Program “Posvećeno” ponudit će bogatu retrospektivu radova oskarovca Pawela Pawlikowskog, dok najveći interes publike vlada za Open Air program.

U konkurenciji za nagrade 53 filma

Od početka puštanja u prodaju ulaznica, za filmove ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala vlada veliko zanimanje.

Ove godine, s obzirom da je u pitanju jubilarno izdanje festivala, povećan je interes za sve filmske programe, kažu organizatori. 

Ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova, u 18 programa, iz 56 zemalja. Svjetsku premijeru imat će 68 filmova.

U konkurenciji za nagrade “Srce Sarajeva” su 53 filma. 

Sarajevo Film Festival traje do narednog petka, a održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije