Glas mladih za mir: Sarajevski okrugli stol o medijima i javnim politikama

Političke podjele i dalje sprečavaju inkluzivno učešće mladih u donošenju odluka i ograničavaju mogućnosti, navodi se nakon današnjeg skupa.

Ovaj događaj dio je niza događaja koji se održavaju u susret Danu ljudskih prava (10. decembar) kojim se obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), zajedno sa Festivalom dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), Regionalnim uredom za saradnju mladih Zapadnog Balkana i Volonterskim programom UN-a, u petak je održao skupu u sjedištu UN-a u Sarajevu, obilježavajući važnu ulogu mladih u izgradnji mira i kreiranju politika.

Ovaj događaj dio je niza događaja koji se održavaju u susret Danu ljudskih prava (10. decembar) kojim se obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Taj historijski dokument utjelovljuje neotuđiva prava svih – bez obzira na rasu, boju kože, vjeru, spol ili dob, navodi se u saopćenju za medije.

Potencijal bh. mladih

Dodaje se kako je okrugli stol u Sarajevu istraživao mirovni aktivizam mladih na Zapadnom Balkanu i promatrao kako regija provodi Rezoluciju 1250 Vijeća sigurnosti UN o Agendi za mlade, mir i sigurnost.

Reklama

Voditelj odjela za mlade u UNFPA u BiH Samid Šarenkapić naglasio je ključnu ulogu angažmana mladih u oblikovanju postkonfliktnog identiteta BiH, te istakao značajan potencijal mladih.

„Ovi mladi ljudi donose svježe perspektive, inovativna rješenja i duboku želju za napretkom, koji su ključni u suočavanju sa složenim izazovima poslijeratnog društva“, kazao je on.

Direktor Film Festivala AJB DOC Edhem Fočo istakao je važnost kreiranja kratke i efektne dokumentarne forme koja daje priliku mladim autorima da, za relativno kratko vrijeme i svojim mobilnim telefonom, stvore sadržaj koji razumiju mlađi gledaoci.

Reklama

„Mi smo zahvalni UNFPA na ovogodišnjoj saradnji, mislim da će ova saradnja dati dodatnu važnosti našem nastojanju da mlade autore, ali i publiku, vežemo za dokumentarni film, kao možda najefektnijem alatu za dublje shvaćanje najvažnijih tema današnjice“, dodao je Fočo.

Značajni izazovi

Jago Salmon, šef Ureda za koordinaciju UN-a u BiH pozvao je „svakoga od nas, od kreatora politika do nastavnika, od civilnog društva do međunarodnih organizacija, da donesemo odluku o ulaganju u mlade BiH, slušajući ih i dajući im alate koji su im potrebni. Jer u njihovom glasu leži sjeme budućnosti BiH“.

Na događaju je prepoznato da se angažman mladih u BiH suočava sa značajnim izazovima, te kako političke podjele i dalje sprečavaju inkluzivno učešće mladih u donošenju odluka i ograničavaju mogućnosti, često sprečavajući puno ostvarivanje potencijala mladih.

U saopćenju se dodaje kako UNFPA, kroz zajednička nastojanja da se suprotstavi ovim izazovima i pokaže bezbrojne sposobnosti mladih u BiH, a u saradnji sa svojim partnerima, aktivno radi na uključivanju mladih.

Na događaju su Al Jazeera Balkans i Populacijski fond UN dodijelili nagrade mladima u regiji za inovativne oblike pripovijedanja, usmjerene na izazovne, osjetljive teme, predstavljanje novih, dinamičnih priča i promoviranje narativa o miru.

Izvor: Al Jazeera i agencije