Milanović potpisao zakon, Sabor u petak glasa o povjerenju novoj vladi

Zakonom se ustrojavaju dva nova ministarstva – demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i tranzicije, te se operacionalizira dogovor HDZ-a i DP-a.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović potpisao je u četvrtak navečer Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je danas izglasan u Saboru (EPA-EFE/STRINGER)

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisao je u četvrtak navečer Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je danas izglasan u Saboru, potvrdio je Hini glasnogovornik Ureda predsjednika.

Izmjenama toga zakona ustrojavaju se dva nova ministarstva – demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i tranzicije, te se operacionalizira dogovor HDZ-a i DP-a po kojem će nova vlada imati 18, umjesto dosadašnjih 16 ministarstava.

Zakon će još večeras biti objavljen u službenom glasilu, Narodnim novinama.

To otvara put da se u petak u Saboru raspravlja o novoj vladi i njenom programu te da se glasa o povjerenju novoj vladi.

Koalicijski sporazum

Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave izmijenio je Sabor na sjednici u četvrtak sa 79 glasova.

Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira saradnju između te dvije stranke u budućoj vlasti.

Nakon potpisivanja koalicijskog Sporazuma Plenković nije želio otkrivati imena ministara iz redova HDZ-a, kratko poručivši da će sve reći sutra.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je objavio da će tri resora koja je dobila njihova stranka voditi Ivan Šipić kao ministar demografije i useljeništva, Josip Dabro kao ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Ante Šušnjar kao ministar gospodarstva.

Izvor: Agencije