Rama kritizira Srbiju i prijedlog opozicije o napadu na Kosovu

Premijer Albanije je kritizirao vlasti Srbije, navodeći da ‘ne samo da nisu osudili agresiju na sjeveru Kosova, već su je prekrili državnom zastavom žalosti’.

Edi Rama: Kosovo ne bi trebalo propustiti 'historijsku šansu za dogovor' sa Srbijom (Reuters)

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u četvrtak da Srbija snosi veliku odgovornost za nedavna dešavanja u selu Banjska, ali je kritizirao kao nepotreban i prijedlog opozicije u Albaniji o donošenju rezolucije kojom se osuđuje napad srpske paravojne grupe na policiju u tom selu na sjeveru Kosova 24. septembra.

Na sjednici Parlamenta Albanijer u Tirani, na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o prijedlogu rezolucije koju je podnijela opoziciona Demokratska stranka Salija Berishe, Rama je kritizirao vlasti Srbije, navodeći da “ne samo da nisu osudili agresiju [na sjeveru Kosova], već su je prekrili državnom zastavom žalosti”, prenosi Beta.

Rama je kritizirao i Berishu, bivšeg premijera (2005-13) i predsjednika (1992-97) Albanije, zbog pokušaja “patriotske propagande” putem rezolucije, ukazujući da Albanija, kao članica NATO-a i zemlja kandidat za članstvo u Evropske unije, nema kome uputiti takvu rezoluciju.

Reklama

Historijska šansa za dogovor

“Albanija, koja, kao zemlja kandidat za EU, ima sve kanale komunikacije s demokratskim svijetom i njegovim ambasadorima, kome treba uputiti rezoluciju poput ove koja nam je predložena? Koji parlamenti zemalja članica NATO-a usvajaju ovakve rezolucije upućene svijetu? Ako su dio toga, koja je svrha takve inicijative?”, upitao je Rama.

Iako zastupnici vlasti i opozicije vode oštru raspravu o potrebi donošenja te rezolucije, jedinstveni su u optuživanju Srbije za “teroristički napad” u Banjskoj 24. septembra, kada su poginuli pripadnik policije Kosova i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Rama je rekao da Kosovo ne bi trebalo propustiti “historijsku šansu za dogovor” sa Srbijom putem takozvanog francusko-njemačkog plana i dodao da treba početi formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Reklama

Povodom njegovog ranijeg stava da misija KFOR-a, koju predvodi NATO, treba preuzeti kontrolu nad sjeverom Kosova, Rama je kazao da takva odluka “ne samo da ne bi ugrozila Kosovo, već bi osigurala mir i stabilnost na sjeveru do pronalaska rješenja kroz dijalog i konačno priznanje države Kosovo”.

‘Ja sam uvijek Esad paša’

Ocijenio je da na sjeveru Kosova “cvjetaju kriminalne aktivnosti kada nema kontrole i nema mogućnosti da se predvidi šta dolazi sutra”.

Premijer Albanije je rekao da ga to što ga često nazivaju “izdajnikom” uvjerava da je u pravu, jer se pitanje Kosova “koristi politički”.

“Ja govorim o apsolutnoj odgovornosti da se granica drži pod kontrolom, što policija Kosova objektivno ne može uraditi. To kažu i čelnici [Kosova], jer nemaju dovoljno snaga da kontroliraju zaoštrenu situaciju. Ali, šta god da kažem, ja sam uvijek Esad paša [premijer Albanije početkom 20. vijeka koji se među Albancima smatra izdajnikom) i to me uvjerava da sam rekao pravu stvar”, dodao je Rama.

Izvor: Agencije