Lani u Hrvatskoj na moru spašeno 1.155 osoba

Roniocima je pomoć pružana ukupno 11 puta (EPA)

Centrala za spašavanje na moru u prošloj godini zabilježila je 612 koordiniranih spasilačkih akcija na moru, u kojima je spašeno 1.155 osoba i 195 plovila, saopćilo je Ministarstvo mora Hrvatske, navodeći da je smrtno stradalo 27 osoba, što je 20 posto manje nego 2018. godine.

Ukupni broj spasilačkih akcija u 2019. godini za 8,5 posto je manji u odnosu na godinu ranije, s utvrđenim smanjenjem akcija od maja nadalje i osjetnim padom akcija tokom augusta i septembra, prenosi Hina.

Analizom strukture angažiranih spasilačkih plovnih jedinica, u 2019. godini zabilježen je porast uključenosti plovnih jedinica Lučkih kapetanija i Ministarstva unutarnjih poslova, od čega je 57 posto spasilačkih akcija, u prošloj godini obavljeno plovnim jedinicama lučkih kapetanija.

Reklama

Hitne medicinske intervencije, prevoz, savjeti i drugi načini potpomognutih oblika medicinske pomoći prošle godine su poduzimani u 223 slučaja, što je porast za 8,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu taj segment zauzima najveći pojedinačni udio u ukupnom udjelu vanrednih događaja na moru (54 posto).

Prošle godine 27 smrtnih slučajeva

Roniocima je pomoć pružana ukupno 11 puta (šest na boce, pet na dah), 22 akcije poduzete su u cilju spašavanja daskaša iz pogibeljnih situacija na moru, a spašeno je i 19 kupača.

Broj smrtno stradalih osoba smanjen za 20 posto.

Reklama

Tokom prošle godine dogodilo se 27 smrtnih slučajeva te je jedna osoba nestala, dok je povrijeđeno 29 osoba.

Broj smrtno stradalih osoba smanjen je za 20,6 posto, uz povećanje broja spašenih osoba za 6,9 posto.

Protekle godine zabilježeno je 15 sudara i 55 nasukavanja plovila.

Potonula su 23 plovila, a značajno je oštećeno 40 plovila, dok je od posljedica požara djelomično ili u potpunosti oštećeno osam plovila.

Izvor: Agencije