Horvatinčiću potvrđena zatvorska kazna

Dvije presude su ukinute, a u trećem suđenju Tomislav Horvatinčić je proglašen krivim (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)
Dvije presude su ukinute, a u trećem suđenju Tomislav Horvatinčić je proglašen krivim (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Županijski sud u Zadru potvrdio je kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora hrvatskom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću zbog izazivanja pomorske nesreće u kolovoza 2011. u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro, javio je u srijedu Novi list.

“Drugostupanjska odluka u kaznenom predmetu Županijskog suda u Zadru poslovni broj  Kž-180/19 koji se vodi protiv Tome Horvatinčića zbog kaznenog djela iz čl. 272. st. 3. KZ/97 donesena je i otpremljena strankama”, priopćio je, pak, glasnogovornik suda Hrvoje Visković, istaknuvši da je to sve što može potvrditi.

Na šibenskom Općinskom sudu kažu da presuda sa zadarskog suda još nije zaprimljena, prenosi Hina.

Protiv Horvatinčića su se vodila ranije dva postupka, podsjećaju hrvatski mediji.

Navodno nije bio pri svijesti

Sutkinja Maja Šupe ga je 2015. osudila na uvjetnu kaznu, a 2017. oslobodila krivnje za smrt dvoje ljudi, podsjeća Novi list.

Horvatinčić se tada branio tvrdnjom o sinkopi, koju je navodno doživio u trenutku naleta jahtom na jedrilicu talijanskog para, zbog čega nije bio pri svijesti.

Dvije presude su ukinute, a treće suđenje Horvatinčiću počelo je u listopadu prošle godine i u tom je postupku presudom hrvatski poduzetnik nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora na Općinskom sudu u Šibeniku zbog izazivanja pomorske nesreće.

Osim bezuvjetne zatvorske kazne, Horvatinčiću, koji tada nije došao na izricanje presude, izrečena je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na pet godina.

Sporna sinkopa

Obrazlažući treću nepravomoćnu presudu hrvatskom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću od četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, sudac šibenskog Općinskog suda Ivan Jurišić kazao je kako sud nije prihvatio tezu obrane da je optuženik izgubio svijest, što znači da je bio ubrojiv, mogao je shvatiti svoje postupanje i vladati svojom voljom.

“Optuženik je kazao da su uvjeti na moru bili izvanredni, počeo je glisirati i razvio brzinu do 25 milja, potom je prebacio na automatsko upravljanje i, unatoč tome, sjedio za kormilom gledajući ispred sebe, a suputnica mu je sjedila s desne strane. Kazao je da je ugledao jedrilicu dva do tri kilometra s desne strane, ali je na oko 400 metara izgubio svijest te ga je suputnica prodrmala, a on se držao za komande te da se okrenuo i vidio havariju”, kazao je Jurišić u obrazloženju presude.

Ustvrdio je kako je sud zaključio da je Horvatinčić počinio kazneno djelo “prema optužnici kako mu je stavljeno na teret”.

“Sukladno obrani, svjedokinja Anica Đerđa je kazala da je, dok je sjedila na mjestu putnika, vidjela da mu je klonula glava i da je lupao po komandnoj ploči. Taj kratki gubitak svijesti, definiran kao sinkopa, može se dogoditi svakome u svakom trenutku, ali iz medicinskog vještačenja proizlazi da se sinkopa u ovoj pomorskoj nesreći ne može ni utvrditi ni opovrgnuti”, obrazložio je tada sudac.

Dvije presude ukinute

Kazao je da u razgovorima koji su uslijedili nakon nezgode Horvatinčić nije spominjao da je izgubio svijest nego da su mu otkazale komande plovila, navodeći trenutačnu lokaciju, a jednome je svjedoku kazao da je pokušao izbjeći nesreću.

I skica nesreće, dodao je, ukazuje na to da nije izgubio svijest neposredno prije sudara plovila.

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje tri godine.

Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu, za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt supružnika Salpietro.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO