Kako ubiti dvoje ljudi i za to ne odgovarati

Brodovi, More
Zbog nevremena, plovilima su otkazivali pogonski strojevi i lomljeni su jarboli, a bilo je i nasukavanja i prevrtanja (Al Jazeera)

Da Google objavi istraživanje koja se riječ na hrvatskom jeziku u petak najviše upisivala u njihovoj tražilici, „sinkopa“ bi sasvim sigurno bila neprikosnoveno prva. Potukla bi i novu fotografiju obnažene pjevačice domaćih poskočica Maje Šuput s nekog od južnih otoka, kao i konsolidiranu, revidiranu reviziju Agrokorovih financijskih rezultata.

Sinkopa je, naime, nesvjestica, privremeni gubitak svijesti koji može trajati od nekoliko sekundi do minute. Uzrokovana je nedovoljnim dotokom krvi u mozak. Kad je krvni tlak prenizak, srce ne pumpa dovoljno krvi u mozak i dolazi do manjka kisika u mozgu, takozvane hipoksije, pa posljedično i padanja u nesvijest.

Dolazi bez najave i može imati smrtne posljedice. Da, kratka nesvjestica može imati i smrtne posljedice i to ne samo za osobu koja boluje od ovog poremećaja, nego i puno šire.

Ne vjerujete? Evo vam primjer Tomislava Horvatinčića, zagrebačkog poduzetnika kojeg je 2011. godine uhvatila sinkopa, pa se kraj Primoštena gliserom Santa Marina zabio u jedrilicu talijanskog bračnog para Salpietro usmrtivši ih na mjestu.

Važno je zapamtiti ime Maja Šupe

Horvatinčića je nakon nesreće uhvatila panika, nazvao je prijatelja, ovaj je pak nazvao tadašnjeg ministra unutarnjih poslova a kasnijeg premijera Tomislava Karamarka, ali pobjeći se nije moglo. Stigla je policija, napravljen je uviđaj, dvojbe nije bilo: krivac je Horvatinčić.

Održano je i suđenje na šibenskom Općinskom sudu, pa je 2015. godine osuđen na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

Utvrđeno je da lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, prešao gliserom preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Međutim, nitko s takvom presudom nije bio zadovoljan: ni tužitelji ni obrana, a ni viši sud pa je predmet vraćen Općinskom na ponovno razmatranje uz nalog da se provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara.

E sad dolazimo do sinkope. Naime, ista sutkinja Maja Šupe – važno je zapamtiti joj ime – u petak je donijela sasvim drukčiju presudu i Horvatinčića oslobodila svake krivnje jer je, laički rečeno, pao u nesvijest, pa nije bio ubrojiv, što znači da nije kriv za smrt talijanskog para.

Stručnim rječnikom rečeno, uhvatila ga je – sinkopa, pa se nije sa sigurnošću mogla utvrditi neizravna namjera, odnosno “nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret”.

Od sinkope ni s!

Jedino što se zna je da djelo nije počinjeno ni iz namjere, niti iz nehaja, te da izostanak reakcija u trenutku nesreće potvrđuje Horvatinčićevu obranu da je kratko bio bez svijesti.

Točno onoliko koliko je trebalo da raspolovi brodicu nesretnih Talijana.

U najmanju ruku čudna koincidencija nije čudna Horvatinčićevom odvjetniku Veljku Miljeviću. On je rekao ovo: „To nije nikakvo otkriće, to je svakodnevna situacija u kojima se donose oslobađajuće presude, ne zato što je optuženik nevin već zato što optužba nije dokazala njegovu krivnju“.

Uzalud su se mediji raspisali podsjećajući da te kobne 2011. godine Horvatinčić nije spominjao nikakvu sinkopu i nesvjesticu.

Vrlo jasno je u svom priopćenju napisao da je pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontrolira brod i da nema mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala te da „na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara”.

Objasnio je da je otkazao upravljački sustav broda, tako da nije mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu.

Od sinkope ni s!

Šest godina poslije, sasvim drukčija priča kojoj je, eto, vjeru poklonila i sutkinja Maja Šupe sa svojim vijećem.

Vjeru, međutim, nije poklonio prometni stručnjak Željko Marušić koji je presudu nazvao „nacionalnom sramotom“ zatraživši da se sutkinju zauvijek isključi iz pravosuđa.

Nadajte se da nećete naletjeti na tajkuna sa sinkopom

„To još jednom, sada dramatično, pokazuje da je u pravosuđu primarni zloćudni tumor svih problema u prometu, a sve ostale teške nepravilnosti tek su metastaze. No, sada je vrag zbilja odnio šalu“, kazao je Marušić pitajući se kako je moguće da osoba narušena zdravlja glisira akvatorijem nedaleko od obale.

„Ovdje je riječ o nezamislivom, nepoštenom i vrlo opasnom pravosudnom presedanu, skandalu par excellence. Što ako se, istom logikom, oni koji protutnje kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrte nekoliko djece ubuduće počnu izvlačiti da su to napravili zbog stanja tzv. sinkope, odnosno kratkotrajnom stanju bez svijesti? I što ako ih drugi suci, logikom sutkinje Šupe, počnu zbog toga oslobađati krivnje?“, pita se najpoznatiji stručnjak za promet.

Što će se dogoditi? Ništa! Nastavit ćemo tamo gdje smo stali. Sin jednog tajkuna naganjao se automobilom i usmrtio dvije djevojke. Sud ga je oslobodio, jer je iz dobre obitelji.

Pravosuđe u Hrvatskoj jednostavno tako funkcionira. Nismo svi jednaki pred njim. Kako je na svom Facebook statusu napisao producent Nebojša Taraba: „Svi problemi ove države počinju i završavaju s pravosuđem. Svi!“

I to je naprosto tako. I zato se ovo suđenje treba nazvati cirkusom i sprdačinom, kako je sutkinja Šupe, nekoliko dana prije izricanja presude, razljućeno kazala optužujući novinare da je bezrazložno prozivaju po medijima.

Zato sve što vam ostaje kada iziđete na cestu ili na more je da živite u nadi da nećete naletjeti na tajkuna sa sinkopom.

Znate što vas čeka!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera