Mediji: Potonuo brod u Atlantiku, kapetan hrvatski državljanin

Spašavanje, Potraga
U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuski vojni avion za spašavanje na moru te američki avion Nacionalnog centra za uragane (EPA)

Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske koje je potvrdilo da je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea u Atlanskom oceanu, priopćilo je u subotu hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Bourbon potvrđuje da je brod potonuo i da se potraga nastavlja u nešto boljim vremenskim uvjetima, prenosi agencija Hina.

Mobilizirana su sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea, objavila je francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenijelo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin, prenijela je agencija.

Prema informacijama kojima MVEP raspolaže, među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana, dodaje se u priopćenju.

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna.  

Spašena tri člana posade

Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s tri člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 [francuske ratne mornarice] koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

“Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju”, dodaje u priopćenju.

“Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva”, uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

Prije dva dana počela prodirati voda

Hrvatski mediji javljaju kako se traga za preživjelima.

Portal Index.hr prenosi kako je službenik ministarstva vanjskih poslova Ukrajine na Twitteru potvrdio da su dva od tri spašena člana Ukrajinci.

U četvrtak ujutro, prenosi Večernji list, brod je poslao prvi poziv, javljajući da je u nevolji.

Prema informacijama koje je prenio portal Pomorac.net, tegljač je 26. rujna počeo primati vodu u stražnjem dijelu broda nakon što su ga pogodile loše vremenske prilike povezane s uraganom Lorenzo.

Brod je, kako navode, bio na putu prema Gvajani, približno 1.200 nautičkih milja od otoka Martinique i 60 nautičkih milja jugo-jugoistočno od uragana na Atlantiku kada se našao u problemima.

Izvor: Agencije