Srbija: Nismo dali dozvolu za izvoz oružja u Jemen

Oružje koje je, navodno, završilo u Jemenu proizvedeno je u valjevskom 'Krušiku' (EPA)

Nijedna dozvola za izvoz oružja, vojne opreme, kao ni robe dvostruke namjene u Jemen nije izdana, kao ni za izvoz u bilo koju drugu zemlju koja je pod sankcijama međunarodne zajednice, saopćilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, prenosi Tanjug.

“Sve destinacije izvoza srpskog naoružanja i vojne opreme navedene su u Godišnjim izveštajima o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme koje Vlada Republike Srbije usvaja i koji su javno dostupni na sajtu Ministarstva www.mtt.gov.rs. S tim u vezi podsećamo na činjenicu da je Republika Srbija, po transparentnosti u izveštavanju već niz godina visoko kotirana, među prvih pet zemalja u svetu, na listi Barometar transparentnosti, koju izrađuje i objavljuje organizacija ‘Small Arms Survey’, sa sedištem u Ženevi”, navodi se u saopćenju, objavljenom povodom “informacija i optužbi koje su se u poslednjih nekoliko dana pojavile u elektronskim i štampanim medijima u vezi sa, navodnim, izvozom oružja proizvedenog u Republici Srbiji u Jemen”.

“Republika Srbija, kao jedan od većih proizvođača i izvoznika naoružanja i vojne opreme u regionu, ni na koji način ne može snositi odgovornost za to kako će zemlja krajnje destinacije dalje postupati sa uvezenom robom”, zaključeno je u saopćenju.

Reklama

Navodna prodaja oružja Jemenu

Jučer je međunarodni portal Arms Watch (armswatch.com) saopćio da se njihov sajt našao pod hakerskim napadima iz Srbije dan nakon što je objavljen treći dio priče o navodnom izvozu oružja iz Srbije u Jemen, u kojem, kako se tvrdi, posreduju i članovi porodica nekih visokih funkcionera Vlade.

Kako je naveo taj sajt na nalogu na Twitteru, utvrđeno je da hakerski napadi dolaze iz Srbije, prenijela je agencija Beta.

U ovom trenutku tom sajtu iz Srbije je moguće pristupiti samo korištenjem tzv. VPN softvera (Virtual Private Network).

Reklama

Portal je ranije objavio da je oružje proizvedeno u valjevskom “Krušiku” završilo u rukama pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Jemenu, uz posredovanje firme iz SAD-a i preko Afganistana.

Izvor: Agencije