Oružje iz Srbije koje je kupio SAD završilo u rukama ISIL-a

Dokumenti ukazuju da je prvobitna destinacija za oružje u jednom slučaju bio Afganistan i njegova vojska (EPA)

Dokumenti koji su procurili u javnost otkrivaju da je oružje koje je kupio SAD dostavljeno borcima Islamske države Irak i Levant u Jemenu. 

Prema istraživačkom portalu Arms Watch, dokumenti proizvođača oružja Krušik koji je u vlasništvu države Srbije i izvoznika Jugoimport SDPR ukazuju na to da su kupci oružja i vladini zvaničnici iz SAD-a te koalicioni partneri Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uključeni u transfer oružja ISIL-u. 

Kako je objavila bugarska novinarka i osnivačica Arms Watcha, Dilyana Gaytandzhieva, najmanje tri miliona komada oružja iz Srbije, kao što su granate i rakete, pronašli su svoj put do Jemena i Sirije tokom prethodnih godina. 

Gaytandzhieva je imala uvid u mailove, memorandume, ugovore, fotografije, kopije pasoša i brojeve za praćenje granata napravljenih u Srbiji koje su prikazane u propagandnim videima ISIL-a. Ona tvrdi da je putem toga saznala da je oružje prvobitno kupila američka vlada, što je u suprotnosti sa tvrdnjama SAD-a da se bori protiv ISIL-a. 

Oružje prvobitno planirano za Afganistan

Ovo nije prvi put da se otkrije da su zemlje koje tvrde da se bore protiv terorizma dostavljale oružje istim tim grupama, piše Middle East Monitor. 

Ugovori i dokumenti o dostavi između američke kompanije Alliant Techsystems LLC, koja kupuje u ime američke vlade, i kompanije Jugoimport SDPR u vlasništvu Srbije ukazuju da je prvobitna destinacija za oružje u jednom slučaju bio Afganistan i njegova vojska.

Međutim, oružje je usmjereno prema trećoj strani u Jemenu i Siriji, te nikada nije stigla do Afganistana. 

Prema diplomatskim dokumentima u koje je novinarka imala uvid, SAD je unajmio Silky Way Airlines, aviokompaniju u vlasništvu Azerbejdžana, da preveze oružje iz Srbije i Bugarske, sa presjedanjem u Azerbejdžanu, nakon čega je ispražnjen avion nastavio prema finalnoj destinaciji, Kabulu. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO