Hrvatska i službeno sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Među državama regije jugoistoka Evrope sponzori su joj Slovenija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Zagrebačke fontane osvjetljene povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici u julu 2022. godine (Igor Kralj/PIXSELL)

Hrvatska je od danas i službeno sponzor Rezolucije o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, javio je Al Jazeerin novinar Ivica Puljić.

Ranije u srijedu usuglašen je prijedlog Rezolucije kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, počinjen u julu 1995, i o njemu bi se tokom maja trebalo raspravljati na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, potvrdio je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Rezolucija poziva da se 11. juli uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se kani pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Sponzori Rezolucije najutjecajnije zapadne države

Kao sponzori rezolucije prijavile su se najutjecajnije zapadne države te značajne islamske zemlje, a među državama regije jugoistoka Evrope sponzori su joj Slovenija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Crna Gora je također potvrdila da će glasati za Rezoluciju.

Srbija se pak usvajanju rezolucije odlučno protivi i poduzima sve ne bi li što veći broj članica UN-a uvjerila da barem ostanu suzdržane pri glasanju na Općoj skupštini.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpka Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivnja srpskom narodu te insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haaškog tribunala i ICJ-a.

Vučić je u četvrtak navečer na državnoj Radio-televiziji Srbije potvrdio da se Rezoluciji kao kosponzor pridružila Hrvatska, te Estonija, Poljska, Bugarska i Luksemburg.

Pripadnici vojske i policije Republike Srpske su u julu 1995, nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sistemski pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici RS-a Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Izvor: Al Jazeera