Odbačen zahtjev za suspenziju bh. tužioca Čavke

Oleg Čavka je osumnjičen da je iz spisa otuđio mobilni telefon koji je oduzet od osumnjičenog u predmetu (Al Jazeera)

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine odbila je zahtjev za suspenziju državnog tužioca Olega Čavke.

Komisija je utvrdila da je zahtjev neosnovan.

Ured disciplinskog tužioca ga je podnio nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine protiv Čavke pokrenulo istragu zbog navodne krađe dokaznog materijala iz predmeta organiziranog kriminala na kojem je radio.

Reklama

Čavka je osumnjičen da je iz spisa otuđio mobilni telefon koji je, u okviru krivičnog postupka, oduzet od osumnjičenog u tom predmetu.

Šestomjesečno umanjenje plate

I ranije je bio pod istragom, nakon što je hakirao e-mail bivšeg glavnog državnog tužioca.

Reklama

Tada je kažnjen šestomjesečnim umanjenjem plate.

Čavka tvrdi da je u pitanju montaža, ali da će narednih dana razotkriti pravosudno-policijske strukture koje ga, kako tvrdi, žele spriječiti u namjeri da se obračuna s kriminalcima.

“Disciplinski tužilac se na ovakvu odluku može žaliti i u roku od tri dana pretpostavljam da će biti uložena žalba od disciplinskog tužioca. Ubijeđen sam da će ona biti odbijena, jer se radi o pravosudnoj konstrukciji jednog politički indoktriniranog, tužioca koji je porodično vezan s navodno oštećenim Kurbegović Anesom, što je dokazima koje sam dostavio Visokom [sudskom i tužilačkom] vijeću razotkriveno i potkrijepljeno”, kazao je Čavka.

Reklama

Nakon što je pokrenuta istraga protiv Čavke, on je poslao podnesak VSTV-u i Uredu visokog predstavnika, u kojem je naveo određene nepravilnosti u radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

U pismu VSTV-u Čavka je naveo da mu je predmet koji je vodio protiv Kemala Čauševića i drugih oduzet odlukom glavnog tužioca Gorana Salihovića bez ikakvog obrazloženja.

Čavka tvrdi da mu je Salihović zabranio i da ispita Murata Đuderiju, koji se obratio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine kako bi ispričao ko je ukrao automobil tužiteljice Dijane Kajmaković.

Reklama

Kako je naveo Čavka u pismu, Salihović mu je naložio i da istragu o stradanju porodice Sefera Halilovića prebaci Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, kao i da odluka o privremenoj blokadi dionica unutar istrage u slučaju Bosnalijek nikada nije poslata, jer je predmet bio prebačen drugoj tužiteljici, dok je Čavka određen za pomagača.

‘Postoje pisani dokazi’

Predmet Mire Džakule i šest članova disciplinske komisije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, kako je naveo Čavka u pismu, prebačen je drugom tužiocu, koji je tu istragu obustavio.

Također, Čavka tvrdi da je nakon otvaranja istrage protiv Milana Tomasa i Mire Džakule glavni tužilac predmet prebacio u drugi odjel, javlja BIRN.

Čavka je BIRN-u rekao da za sve njegove navode postoje pisani dokazi u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i u elektronskom sistemu kojem pristup ima VSTV.

Izvor: Al Jazeera i agencije