Sud BiH: Pritisci moraju prestati

Sud Bosne i Hercegovine poručuje da nije institucija koja podliježe pritiscima (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost atmosferom koja se u javnosti kreira posljednjih dana, a kojom se ova institucija nastoji politizirati, a rad njenih sudija degradirati, saopćeno je iz tog suda.

Kako se navodi, sudije Suda Bosne i Hercegovine “trenutno rade u teškim uslovima, jer intenzitet pritisaka, koji dolazi s više strana, počinje prevazilaziti granice podnošljivosti”.

“Ovim putem ponovno upućujemo apel svima onima koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH, da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu, tako društvu i državi uopšte”, ističe se u saopćenju.

Sud BiH smatra da “građani, u svjetlu posljednjih dešavanja, nemaju niti jedan razlog za uznemirenost, jer pravosudne institucije na državnom nivou samo rade posao iz svoje nadležnosti”.

“Svakodnevni pritisci, politički, medijski, akademski, kao i pritisci advokatskih timova, kojih ne manjka ovih dana, ni na koji način ne doprinose nastojanjima naše zemlje da konačno krene putem moderne evropske zemlje u kojoj svako nesmetano radi svoj posao”, smatraju u Sudu BiH.

Stoga, Sud BiH ponovno traži od onih, koji dolaze iz različlitih segmenata društva, a “neosnovano se smatraju kompetentnim za komentiranje rada državnog pravosuđa, da se suzdrže od miješanja u posao koji podrazumijeva provođenje zakona države Bosne i Hercegovine”.

Pritisci s raznih strana

“Pored toga, pritisak koji se na Sud BiH vrši zbog predmeta ‘Naser Orić’ potpuno je neprihvatljiv i mora odmah prestati. Izuzetno je teško raditi u uslovima u kojima se na ovako otvoren način nastoji uticati na Sud. Apelujemo na Udruženje majki Srebrenice, koje traži oslobađajuću presudu, kao i na one koji traže osuđujuću, da se kreću u okviru rada svojih udruženja i da se ne miješaju u rad pravosuđa. To se, također, odnosi i na udruženje Zelene beretke’ Udruženje ratnih vojnih invalida, kao i na Savez logoraša regije Birač koji opet, s druge strane, traži proširivanje optužnice. Ovakva vrsta pritiska je nedopustiva i potpuno bespotrebna, jer ni na koji način ne može uticati na tok samog postupka”, navodi se u saopćenju.

Kako se dalja navodi, Sud Bosne i Hercegovine “nije institucija koja podliježe pritiscima”.

“Sudije Suda BiH rade u teškim uslovima, ali niti su, niti će ustuknuti pred bilo čijim interesima. Nastavljamo raditi punim kapacitetom, a od nadležnih institucija zahtijevamo da nam omoguće rad u normalnim uslovima”, navodi se na kraju saopćenja iz Suda BiH. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO