HDZ na predizbornu kampanju potrošio gotovo 2,1 milion eura

Finansijski izvještaji otkrili su kako su donatori, i ovoga puta, bili najnaklonjeniji HDZ-u i njegovim partnerima.

Finansijski, HDZ-ova koalicija kampanju je zaključila na pozitivnoj nuli (EPA-EFE/ANTONIO BAT) (EPA)

Koalicija HDZ-a, relativna pobjednica aprilskih parlamentarnih izbora, potrošila je najviše na izbornu kampanju. Prema troškovima slijede: SDP-ova koalicija Rijeke pravde, Most, DP, Možemo, Fokus/Republika, IDS, SDSS, pokazuju njihovi završni finansijski izvještaji.

Na predstavljanje svojih programa i kandidata u 11 izbornih jedinica, HDZ je s partnerima ukupno potrošio malo više od 2,1 milion eura, a odbije li se od tog iznosa trošak kampanje u 11. izbornoj jedinici, odnosno u dijaspori, vidljivo je kako je na kampanju u deset jedinica u Hrvatskoj potrošio oko dva miliona.

Po jedinicama se trošilo od 192.000 do 198.000 eura, ni u jednoj nije pređena dopuštena granica od 199.084 eura. Upada u oči da je najmanje potrošeno u osmoj izbornoj jedinici (180.000) koju je nosio Oleg Butković i čija je kampanja, odnosno duel s predsjednikom države, koji formalno nije sudjelovao na izborima, ocijenjena najuspješnijom, piše Hina.

Na oglašavanje Rijeka pravde, SDP je s partnerima u deset jedinica u Hrvatskoj potrošio 1,6 miliona eura.

Domovinski pokret je potrošio 553.000 eura na kampanju, a Možemo 495.000 eura.

Donatori HDZ-u uplatili 790.000 eura

Finansijski, HDZ-ova koalicija kampanju je zaključila na pozitivnoj nuli. Primici su joj bili u cent jednaki troškovima, SDP-ova je završila s viškom od 266 eura.

Ozbiljan manjak, čak 151.700 eura, ostvarila je koalicija Mosta, Hrvatskih suverenista, Hrvatske konzervativne stranke i Nezavisne liste mladih. Ta je koalicija za kampanju imala 461.000 eura, dok su joj izborni troškovi dostigli 613.000 eura.

Sve stranke i koalicije koje su sudjelovale na izborima 17. aprila bile su dužne do 17. maja u ponoć podnijeti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoje završne izvještaje o tome kako su finansirali kampanju. Sudi li se prema vremenu unošenja tih izvještaja u DIP-ov informacijski sistem, svoju zakonsku obavezu ispunile su sve stranke i koalicije koje su ušle u 11. saziv Hrvatskog sabora.

Finansijski izvještaji otkrili su kako su donatori, i ovoga puta, bili najnaklonjeniji HDZ-u i njegovim partnerima. Na njihov izborni račun je 658 donatora uplatilo 790.000 eura.

Izvor: Agencije