Stručnjak za avijaciju objašnjava ‘grubo’ slijetanje Raisijevog helikoptera

Stručnjak za avijaciju kaže da bi helikopter trebao sadržavati crnu kutiju koja bilježi sve podatke, očitanja motora kao i komunikacijskog sistema te šta se dešavalo u kabini pozadi.

Helikopter s Raisijem polijeće blizu iransko-azerbejdžanske granice u nedjelju [Ali Hamed Haghdoust/IRNA/WANA putem Reutersa]

Vojni i strateški stručnjak, generalmajor Muhammad al-Samadi, rekao je da ”grubo prizemljenje” helikoptera iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, kako je Iran naveo u saopćenju, u avijaciji znači da se dogodio jači i žešći udarac prilikom slijetanja letjelice na zemlju ili na nagnutu površinu, što ukazuje na mogućnost oštećenja letjelice.

Al-Samadi, bivši komandant jordanskih zračnih snaga za specijalne operacije, objasnio je da jačina udara zavisi od brzine i prirode tla, ali je naglasio da se u incidentu s avionom predsjednika Raisija nije odmah znalo je li tlo ravno ili nagnuto.

Prema iranskim izvještajima, područje gdje je avion pao je neravno i planinsko, što znači, smatra Al-Samadi, da su nagibi terena veoma visoki, što otežava helikopteru da sleti na to područje na uobičajen i normalan način.

Ako na području ima šuma i visokog drveća, propeleri letjelice mogu se sudariti s drvećem, a elisa helikoptera može udariti u trup letjelice. “U tom slučaju, situacija postaje teža uz dodatna oštećenja na trupu letjelice”, dodao je.

Kada je riječ o helikopteru iranskog predsjednika, stručnjak za avijaciju kaže da bi on trebao sadržavati crnu kutiju koja bilježi sve podatke, očitanja motora kao i komunikacijskog sistema te šta se dešavalo u kabini pozadi, uz svu komunikaciju koja se odvijala između letjelice i operativnih centara na zemlji.

Moguće pretpostavke

Međutim, Al-Samadi nije isključio mogućnost tehničkog kvara koji je doveo do pada helikoptera ili problem sa sistemom za gorivo, ali nije odbacio ni mogućnost sabotaže.

Pojašnjava da će, ako dođe do udara dok pilot pokušava pronaći odgovarajuće mjesto, ishod zavisiti od jačine udara. U nekim slučajevima nema štete ili može doći do manje, pa čak i ozbiljnije štete, a ponekad može doći i do smrtnih ishoda, pojasnio je.

Kada dođe do bilo kakvog kvara, dolazi do oglašavanja signala upozorenja unutar letjelice, jer greške u tom trenutku nisu ozbiljne, a početni pokazatelji se prate putem osnovnih instrumenata, dodao je Al-Samadi.

Prema svjetski prihvaćenim standardima u civilnoj i vojnoj avijaciji, pilot upućuje poziv za pomoć ako postoji ozbiljna opasnost i snažna potreba za prinudnim slijetanjem. Pilot preuzima kontrolu nad letjelicom dok kopilot šalje poziv za pomoć, navodi Al-Samadi.

Međutim, u slučaju iznenadnog udara, neće biti direktne komunikacije između letjelice i radarskih stanica, rekao je Al-Samadi, koji se pozvao na iranske izvještaje o komunikaciji koja je uslijedila nakon nesreće, a zatim je prekinuta.

Izvor: Al Jazeera