Kreso: Prikrivena igra o Sudu BiH

Iz Suda Bosne i Hercegovine saopćili su da, nakon Vijeća ministara, ni Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije pokazalo razumijevanje za izdvajanje sredstava za popunjavanje sudskih kapaciteta.

Upozoravaju i kako je disproporcija u broju sudija i tužilaca toliko velika da Sud neće biti u stanju procesuirati predmete iz svoje nadležnosti kao što su terorizam, organizovani kriminal, korupcija ili ratni zločini.

Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je, gostujući u programu Al Jazeere, kako je „bilo krajnje vrijeme“ da se ta institucija oglasi i upozori javnost, međunarodnu zajednicu, a posebno članove Parlamenta, da je Sud „doveden u nezavidnu situaciju jer je više puta odbijen od nadležnih institucija za popunjavanje neophodnih kadrova“.

„Svakodnevno smo suočeni s velikim obimom posla, jer postoji 60 tužilaca naspram 20 sudija. Od toga, njih 12 radi na ratnim zločinima, a samo šest na kriminalu, organizovanom kriminalu i korupciji. Nemam ništa protiv jačanja drugih institucija, ali ne smije se napraviti disproporcija na račun suda koji završava posao svih tih agencija“, rekla je Kreso.

Rečeno im da se ‘protegnu koliko mogu’

Dodala je i kako su zatražili dodatno zapošljavanje, ali nisu našli na razumijevanje. Rečeno im je da se „protegnu koliko mogu“. Obratili su se i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću da im dozvoli zapošljavanje više sudija, jer je trenutno odnos 3:1 u korist tužilaca, ali nisu dobili pozitivan odgovor.

„Umjesto devet sudaca, rečeno nam je da tražimo šest. Pristali smo i na to, ali je i to skinuto s dnevnog reda. Kad nismo imali razumijevanja, stigli smo i do Predsjedništva, no ni tamo nismo imali razumijevanja. Možda ćemo tek dvojicu sudaca moći zaposliti, a sve su druge agencije i ministarstva dobili onoliko koliko im je trebalo“, rekla je.

„Ima ko da nas čuje, ali ne želi da nas čuje. Na sceni je vrlo prikrivena igra oko smanjenja kapaciteta Suda ili zadržavanja na sadašnjem nivou“, zaključila je Kreso.

U obraćanju javnosti Sud Bosne i Hercegovine tvrdi da skoro usvajanje prijedloga budžeta može imati nesagledive posljedice, jer zbog nedovoljno sredstava više neće moći ispunjavati svoje obaveze.

Pogotovo se u pitanje dovodi procesuiranje najtežih djela, poput terorizma i ratnih zločina. Podsjećaju i kako je adekvatan rad državnog suda jedno od ključnih poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom.

Izvor: Al Jazeera