I sa diplomama mladi u Srbiji teško do posla

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u konstantnom porastu, a prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na posao najduže čekaju osobe starosti od 25 do 30 godina.

Pri odabiru budućeg zanimanja mladi u Srbiji imaju mnoge dileme, od toga hoće li uspjeti da upišu željene škole, jesu li donijeli pravu odluku, hoće li imati novca za školovanje do jedne od sigurno najvećih briga – hoće li biti posla?

„Ima, ima posla. Većina nas pronalazi posao i pre nego što završi fakultet. Veći deo moje generacije u trećoj, a ja sam u četvrtoj godini, osnovao firmu. Bilo je ili da se zaposlim kod nekog ili da osnujem firmu, tako da sam odlučio da osnujem sopstveno preduzeće i da se tim malo više bavim. Retko koji primer znam da ljudi, kada završe Elektrotehnički fakultet (ETF), čekaju na posao“, kaže Nemanja Tojagić, student elektrotehnike.

Reklama

Već tradicionalno najveća trka za indeks u Srbiji je na Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu, zbog mogućnosti lakšeg pronalaženja posla.

„Veliko je interesovanje za tim IT kadrovima, tako da naši studenti zaista lako nađu posao. Mnogi od studenata se za vreme praksi i izrade diplomskih radova već pozicioniraju u tim firmama i praktično nađu posao i pre nego što su završili. Tako da je taj period gotovo odmah, za veliku većinu studenata“, kaže Lazar Saranovac, prodekan za nastavu na ETF-u.

Društvene nauke teško do posla

Reklama

U odnosu na popularne „IT-evce“, oni koji završe društvene nauke ne zapošljavaju se lako.

Ljubisav Panić je arheolog i već sedam godina ne uspijeva da pronađe posao u struci. Kako sam kaže, sve se svelo na honorarne poslove i volontiranje, najčešće u potpuno različitim strukama.

„Dovoljno je da kažem da, zapravo, postoji samo nekoliko institucija u Beogradu u kojima arheolog može da radi, a i te institucije nemaju potrebe za mnogo arheologa, već samo nekoliko. Ta mesta su popunjena, tako da je, zaista, jako teško naći posao“, žali se Panić.

Reklama

Prema istraživanjima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji se najlakše zapošljava sa diplomom ETF-a, gdje praktično ne postoji prazan hod nakon diplomiranja. Diplomirani farmaceut čeka posao u prosjeku četiri mjeseca, dok posao najduže traže arheolozi, astronomi i etnolozi – u prosjeku pet do sedam godina.

Psiholozi preporučuju mladima da pri odabiru zanimanja, ipak, gledaju za šta imaju najviše sklonosti, čak i ako je u pitanju zanimanje koje je na tržištu rada suficitarno.

„Jako je bitno da gajimo već tokom školovanja takvu neku spremnost i da možda kroz neki aktivizam, kroz prihvatanje nekih prilika za usavršavanje, možda neke letnje prakse i seminare, da što više stičemo nekih jakih tačaka za CV, da tu gde ima jako malo radnih mesta nešto može da se preporuči“, navodi Ivana Božić, psihologinja u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Diplomu fakulteta ili visoke škole u Srbiji godišnje stekne 50.000 mladih, dok istovremeno najmanje 60.000 osoba sa diplomama traži posao.

Izvor: Al Jazeera