Rusija će postaviti protivzračni sistem u Nigeru

Ruski vojni instruktori stigli su u Niger u avionu natovarenom vojnom opremom kako bi obučavali vojsku.

Odnosi zapadnoafričke zemlje s Moskvom u centru su pažnje otkako je hunta preuzela vlast državnim udarom prošle godine (AFP)

Ruski vojni instruktori stigli su u Niger u avionu natovarenom vojnom opremom, objavila je nigerska državna televizija RTN, pozivajući se na sporazum između hunte i ruskog predsjednika Vladimira Putina o jačanju saradnje.

RTN je emitirao snimak vojnog teretnog aviona koji istovara opremu dok su ljudi u uniformama stajali po strani.

“Ovdje smo kako bismo uvježbavali nigersku vojsku i razvijali vojnu saradnju između Rusije i Nigera”, rekao je muškarac u maskirnoj uniformi, za kojeg je RTN rekao da je jedan od instruktora, prenijela je Beta, pozivajući se na Reuters.

Reklama

RTN je, također, objavio da je Rusija pristala instalirati protivzračni sistem u Nigeru.

Odnosi te zapadnoafričke zemlje s Moskvom u centru su pažnje otkako je hunta preuzela vlast državnim udarom prošle godine i prekinula dugogodišnje vojne i diplomatske veze s Francuskom.

To je potaknulo nagađanja da će produbiti sigurnosne veze s Rusijom poput susjednih Malija i Burkine Faso.

Reklama

Niger opozvao sporazum sa SAD-om

U martu je Niger opozvao svoj vojni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama koji je dopuštao osoblju Pentagona da djeluje na njegovom tlu iz dvije baze, uključujući bazu za bespilotne letjelice.

SAD i dalje drži oko 1000 vojnika u Nigeru, ali su njihova kretanja ograničena od puča.

Šef vojne vlade, general Abdourahamane Tchiani, razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u martu kako bi razgovarali o “globalnoj strateškoj saradnji” protiv “trenutnih prijetnji”, rekle su vlasti u to vrijeme, ne navodeći detalje.

Niger se pridružio susjedima Maliju i Burkini Faso – kojima također vladaju vojni čelnici nakon puča – kako bi stvorili zajedničke snage za borbu protiv dugotrajnih oružanih pobuna.

Nasilje u regiji pogoršalo se nakon pučeva, a nestabilnost je pogoršala humanitarnu krizu u regiji koja graniči s pustinjom Saharom. Od marta je ondje raseljeno više od tri miliona ljudi, saopćila je ove sedmice Međunarodna organizacija za migracije.

Izvor: Agencije