Niger tvrdi da Francuska gomila trupe i opremu u državama ECOWAS-a

Vođe državnog udara kažu da je Francuska poslala trupe i opremu u Senegal, Obalu Bjelokosti i Benin kao ‘dio priprema za agresiju na Niger’.

Žena drži papir na kojem piše 'Više ne želimo Francusku' dok Nigerci demonstriraju ispred glavnog štaba francuske vojske, u Niameyu (Mahamadou Hamidou/Reuters)

Vojska Nigera optužila je Francusku za prikupljanje snaga i opreme u nekoliko zapadnoafričkih zemalja s ciljem pokretanja “vojne intervencije” protiv Niameya.

Pukovnik Amadou Abdramane, glasnogovornik pučista u Nigeru, iznio je tu tvrdnju na nacionalnoj televiziji.

Rekao je da Francuska nastavlja raspoređivati svoje snage u zemljama članicama Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) kao “dio priprema za agresiju na Niger, koju planira u suaradnji s ovom organizacijom”.

Francuski “vojni teretni avioni omogućili su istovar velikih količina ratnog materijala i opreme u Senegalu, Obali Bjelokosti i Beninu, da spomenemo samo neke”, rekao je.

Tvrdnja je uslijedila dok su napetosti između Nigera i Francuske, njegove bivše kolonijalne sile, rasle nakon vojnog udara 26. jula.

Pariz je stao uz svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma i odbio udovoljiti zahtjevima Nigera da ukloni svoje trupe i predstavnika iz ove države Sahela.

Niger je također upleten u sukob s blokom ECOWAS, koji je zaprijetio vojnom intervencijom ako propadne diplomatski pritisak da se Bazoum vrati na dužnost.

Daleko od rješenja

U međuvremenu, u Niameyu hiljade ljudi održavaju gotovo svakodnevne proteste oko vojne baze u kojoj su smješteni francuski vojnici tražeći njihov odlazak. Francuska ima oko 1.500 vojnika u zemlji u sklopu šire borbe protiv grupa povezanih s al-Qaidom i ISIL-om.

Izvor francuskog ministarstva odbrane rekao je u utorak novinskoj agenciji AFP da Pariz pregovara s vojnim režimom o povlačenju “elemenata” svoje prisutnosti u Nigeru.

Čini se da komentari potvrđuju komentare koje je dao vojni premijer Ali Mahaman Lamine Zeine, koji je rekao da su u toku rasprave o “vrlo brzom” odlasku francuskih trupa.

Zeine je također rekao da njegova vlada želi “očuvati saradnju sa zemljom s kojom imamo mnogo toga” i dodao da se također “nada” postizanju sporazuma s ECOWAS-om.

Sjedinjene Američke Države, koje imaju oko 1100 vojnika u Nigeru, počele su premještati svoje trupe “iz predostrožnosti” iz Niameya u grad Agadez, saopćilo je ove sedmice američko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije