Macron: Francuski ambasador u Nigeru ‘doslovno je talac’

Vojni čelnici Nigera poručili su francuskom ambasadoru Sylvainu Itteu da mora napustiti zemlju nakon što su 26. jula zbacili predsjednika Mohameda Bazouma.

Macron je kazao da ambasador "ne može da izađe, on je persona non grata i uskraćuje mu se hrana" (Reuters)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da francuski ambasador u Nigeru živi kao talac u zgradi ambasade, i optužio je vojne vladare da blokiraju isporuku hrane diplomatskoj misiji, prenosi Fena.

„Ambasador živi od vojnih obroka“, kazao je Macron novinarima u istočnom gradu Semur-en-Auxois.

„Dok razgovaramo, ambasador i diplomatsko osoblje doslovno su taoci u francuskoj ambasadi. Oni sprečavaju dostavu hrane. On jede vojne obroke“, rekao je Macron, očigledno misleći na nove vojne vladare Nigera.

Vojni čelnici Nigera poručili su francuskom ambasadoru Sylvainu Itteu da mora napustiti zemlju nakon što su 26. jula zbacili predsjednika Mohameda Bazouma.

Ultimatum od 48 sati da on ode, izdan u augustu, prošao je, ali je i dalje na snazi jer je francuska vlada odbila da mu se povinuje, ili da prizna vojni režim kao legitiman.

Puč su osudile Francuska i većina susjeda Nigera.

Nepoželjna osoba

Macron je kazao da ambasador “ne može da izađe, on je persona non grata i uskraćuje mu se hrana”.

Upitan da li će Francuska razmisliti da ga vrati kući, Macron je kazao: “Učinit ću sve što se dogovorimo s predsjednikom Bazumom jer je on legitimna vlast i ja razgovaram s njim svaki dan.”

Francuska drži oko 1.500 vojnika u Nigeru, a u ovom je mjesecu saopćila da se o bilo kakvoj preraspodjeli vlasti može pregovarati samo s Bazoumom.

Novi državni čelnici prekinuli su sporazume o vojnoj saradnji s Francuskom i zatražili od njenih vojnika da brzo odu iz zemlje.

Macron je sedmicama odbijao poziv za smjenu francuskog ambasadora, u stavu koji podržava EU i koja je zahtjev pučista opisala kao “provokaciju”.

Poput Francuske, EU “ne priznaje” vlasti koje su preuzele vlast u Nigeru, izjavila je prošlog mjeseca glasnogovornica bloka za vanjsku politiku, Nabila Massrali.

Siromašna regija Sahel južno od Sahare pretrpjela je ono što je Macron nazvao “epidemijom” pučeva posljednjih godina, s vojnim režimima koji su smijenili izabrane vlade u Maliju, Burkini Faso i Gvineji, kao i u Nigeru, prenosi AFP.

Izvor: Agencije