Kontekst

Slučaj ‘Matanić’ – zašto se šutjelo? | Kontekst

Zašto se u 21. vijeku još tolerišu ovakva ponašanja pa su potrebne decenije prije nego li seksualno zlostavljanje postane tema u javnosti i slučaj u policiji i tužilaštvu?

Dugogodišnja šutnja, ignorisanje i ustručavanje da se govori o seksualnom uznemiravanju mladih saradnica poznatog hrvatskog reditelja Dalibora Matanića, a potom – hrabro i beskompromisno novinarsko pero Milene Zajović i lavina je krenula. Matanić je priznao da je godinama seksualno uznemiravao mlade glumice. Opravdanje je potražio u alkoholu i narkoticima da bi potom najavio odlazak na liječenje. Državno tužilaštvo Hrvatske pokrenulo je istragu, a zatim je i policija otvorila slučaj po službenoj dužnosti.

Društvo filmskih radnika saopćilo je da čeka prijave kako bi se pokrenuo disciplinski postupak, ali ono što bi prije svega trebalo uraditi, smatraju stručnjaci, jeste ohrabriti žrtve da istinu iznesu bez stigme i uz obaveznu zaštitu anonimnosti osoba koje su obuhvaćene istragom.

Zašto se u 21. vijeku još tolerišu ovakva ponašanja pa su potrebne decenije prije nego li seksualno zlostavljanje postane tema u javnosti i slučaj u policiji i tužilaštvu, za Kontekst govore: Una Zečević-Šeparović, advokatica i članica Inicijative “Spasi me”, Lorena Zec, psihologinja iz Udruženja “SOS Rijeka”, i Marinella Matejčić, iz Fondacije “Solidarna” iz Rijeke.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera