Kontekst

U Briselu bez dogovora o dinaru na Kosovu | Kontekst

Hoće li osnivanje zajednice srpskih općina biti prepreka Kosovu na putu ka Evropskoj uniji, kao što je ovih dana upozorio njen glasnogovornik Peter Stano.

U Briselu je bez dogovora završena četvrta runda razgovora uz posredovanje Evropske unije, a povodom odluke Centralne banke Kosova o povlačenju dinara iz platnog prometa na Kosovu. Prije ovog sastanka visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je kako je Unija zabrinuta zbog ovakve odluke vlasti u Prištini, kao i zbog posljedica koje ova zabrana ima na svakodnevni život Srba na Kosovu.

Borrell je naglasio kako je ovo pitanje trebalo biti riješeno u okviru razgovora o formiranju zajednice srpskih općina, što je obaveza Kosova prema međunarodnom pravu, jer proizlazi iz Briselskog sporazuma iz 2013, usvojenog i u kosovskom parlamentu.

Hoće li osnivanje zajednice srpskih općina biti prepreka Kosovu na putu ka Evropskoj uniji, kao što je ovih dana upozorio njen glasnogovornik Peter Stano, za Kontekst govore: Srđan Milivojević, zastupnik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, Gazmir Raci, politički analitičar iz Prištine, i Dejan Nedeljković, građanski aktivista iz Sjeverne Mitrovice.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera