Kontekst

Umjesto u Evropi BiH u novoj političkoj krizi | Kontekst

Euforiju nakon što je Evropska komisija odobrila pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom ubrzo je zamijenila moguća nova blokada vlasti u kojoj bi se ta zemlja mogla naći.

Euforiju nakon što je Evropska komisija odobrila pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom ubrzo je zamijenila moguća nova blokada vlasti u kojoj bi se ta zemlja mogla naći. Nametnute odluke visokog predstavnika u tehničkom dijelu Izbornog zakona, a potom i blokade računa osobama na američkoj crnoj listi izazvale su revolt Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće stranke u Republici Srpskoj, što je rezultiralo posebnom sjednicom Narodne skupštine tog entiteta. Usvojen je nacrt entitetskog izbornog zakona, koji će tek u javnu raspravu. Od koalicijskih partnera na državnom nivou zatraženo je da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine ponište odluke visokog predstavnika i zabrani njihovo provođenje ili će se predstavnici iz RS-a povući iz vlasti i raskinuti trenutnu koaliciju.

Koliko će od ovoga biti provedeno i hoće li Bosna i Hercegovina u još jednu blokadu za Kontekst govore Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u i predsjednik Liste za pravdu i red, Velizar Antić, politolog, i Elvis Fejzić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera