Kontekst

Kako do primirja u Gazi? | Kontekst

Zvaničnici Hamasa doputovali su u Kairo na pregovore o prekidu vatre, a očekuje se da bi se razgovorima mogla priključiti izraelska delegacija iako neće biti direktnih susreta.

Nastavljaju se ubijanja civila u napadima na Rafah i grad Gazu, a broj ubijenih iznosi približno 35.000, dok je više od 77.500 Palestinaca ranjeno u izraelskim napadima od 7. oktobra.

Zvaničnici Hamasa doputovali su u Kairo na pregovore o prekidu vatre, a očekuje se da bi se razgovorima mogla priključiti izraelska delegacija iako neće biti direktnih susreta. Istovremeno se nastavljaju antiratni protesti u kampusima univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je od 18. aprila uhapšeno gotovo 900 osoba. Studenti pozivaju na okončanje rata u Gazi i traže da njihovi univerziteti prekinu veze s kompanijama koje prodaju oružje Izraelu. Jesu li dvije strane blizu dogovora o prekidu vatre i hoće li Izrael u tom slučaju “obustaviti” najavljenu invaziju na Rafah za Kontekst govore Siniša Vuković, profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins”, Stevan Gajić, politolog, naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu, i Luigi Daniele, viši predavač na Pravnom fakultetu u Nottinghamu.

Urednica i voditeljica: Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera