Kontekst

Ko će biti u novoj vladi Hrvatske? | Kontekst

Rezultati pokazuju da je Hrvatska demokratska zajednica osvojila 61 mandat, a koalicija “Rijeke pravde”, okupljena oko Socijaldemokratske partije, dobija 42.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije Hrvatske, nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora s osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore, dok je koalicija “Rijeke pravde”, predvođena SDP-om, osvojila dvije izborne jedinice.

Rezultati pokazuju da je Hrvatska demokratska zajednica osvojila 61 mandat, a koalicija “Rijeke pravde”, okupljena oko Socijaldemokratske partije, dobija 42. Domovinski pokret je treći, s osvojenih 14 mandata, Most dobija 11, a “Možemo!” 10. Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 zastupnika u Saboru.

Ko će formirati vlast u Hrvatskoj i s kim će manje opozicijske stranke u koaliciju, za Kontekst govore: Lejla Ramić-Mesihović, šefica Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu, Tihana Tomičić, novinarka Novog lista, i Despot Kovačević, docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević.

Izvor: Al Jazeera