Orban: Mađarska sa Kinom uspostavila sveobuhvatno partnerstvo

Mađarski premijer najavio je da će njegova zemlja proširiti saradnju sa Kinom u nuklearnoj industriji i drugim oblastima.

Mađarska će podržati mirovni plan Kine u Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na konferenciji za medije sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom (Vivien Cher Benko/ EPA-EFE)

Mađarska je sa Kinom uspostavila sveobuhvatno partnerstvo i proširit će saradnju u nuklearnoj industriji i drugim oblastima, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom u Budimpešti.

“Kina je jedan od stubova novog svjetskog poretka”, rekao je Orban i dodao da će Mađarska podržati kineski mirovni plan u Ukrajini, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Xi je prethodno u razgovoru sa mađarskim predsjednikom Tamasem Sulyokom rekao da je saradnja Kine i Mađarske zasnovana na međusobnom poštovanju i povjerenju.

Jačanje diplomatskih odnosa

Istakao je da je njegova zemlja spremna da sa Mađarskom unapređuje razvoj veza na visokom nivou i naglasio da “prijateljstvo dvije zemlje ne targetira niti diktira bilo koja treća strana”.

”Znate ko su vam pravi prijatelji u teškim vremenima“, rekao je Xi, citirajući mađarsku poslovicu.

Ranije u četvrtak je mađarski Sulyok primio Xija u dvorištu Budimskog zamka u Budimpešti, gdje su dvojica zvaničnika prošetali crvenim tepihom pored ceremonijalne počasne garde i slušali kinesku i mađarsku himnu.

Nakon parade, predsjednik Sulyok je primio Xija i kinesku delegaciju u palati Sándor.

Njegova evropska turneja počela je 5. maja u Francuskoj kada su ga predsjednik te zemlje Emmanuel Macron i lideri Evropske pozvali da ublaži kineska trgovinska ograničenja i da iskoristi svoj uticaj da izvrši pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča svoju invaziju na Ukrajinu.

Budući projekti

Očekuje se da će mađarski i kineski zvaničnici potpisati 16 do 18 novih sporazuma o saradnji, od kojih bi jedan mogao biti infrastrukturni projekat velikih razmjera u okviru velikog kineskog projekta “Pojas i put”, izjavio je ranije ove nedelje mađarski ministar vansjkih poslova Peter Szijjarto, podsjeća AP.

Obje vlade su pazile da sadržaj svih potencijalnih poslova drže u tajnosti do njihovog zvaničnog objavljivanja.

Xi će boraviti do sutra u zvaničnoj posjeti u Mađarskoj, povodom obilježavanja 75. godišnjice diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Xi je otputovao u Mađarsku nakon što je završio posjetu Srbiji 7. i 8. maja, u okviru evropske turneje tokom koje je boravio i u zvaničnoj posjeti Francuskoj.

Izvor: Agencije