Economist: Šta u praksi znači rusko-kineski antiamerički savez?

Ključna fraza na ovom samitu bit će ‘oslobađanje od dolara’, odnosno, pokušaj da se smanji ovisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini i finansijama.

Predsjednici Putin i Xi proslavljaju 75 godina rusko-kineskih odnosa (AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping dogovorili su se u četvrtak da unaprijede „strateško partnerstvo“, optužujući Sjedinjene Američke Države da pokušavaju „narušiti ravnotežu“ moći na globalnoj sceni.

Ova dva predsjednika objavili su zajedničko saopćenje puno šifriranih poruka o ruskom i kineskom djelovanju protiv pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da uspostave svoju dominaciju nad onim dijelovima svijeta kojih se trebaju kloniti.

Saopćenje, koje je djelimično objavio časopis The Economist, govori o „produbljivanju sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje i ulasku u novu eru“. U njemu stoji da su Rusija i Kina „odlučne braniti svoja legitimna prava i interese te se oduprijeti bilo kakvim pokušajima ometanja normalnog razvoja bilateralnih odnosa, miješanja u stvari koje se tiču ove dvije zemlje i ograničavanja ekonomskog, tehnološkog ili vanjskopolitičkog potencijala Rusije i Kine“.

Britanski časopis naveo je njihove pritužbe protiv Sjedinjenih Američkih Država te da je Putin ogorčen podrškom Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini i vidi jednakim svoje pravo na dio historijske Rusije i pravo Kine na Tajvan.

Prema časopisu, Xi je oprezan u pogledu otvorene podrške Putinu kada je riječ o Ukrajini, a u zajedničkom saopćenju stoji: „Ruska strana pozitivno vrednuje objektivan i nepristrasan stav Kine o ukrajinskom pitanju.“

Oslobađanje od dolara

S druge strane, Rusija potvrđuje svoj stav da je „Tajvan sastavni dio Kine, protivi se nezavisnosti Tajvana u bilo kojem obliku i snažno podržava poteze Kine u zaštiti svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

Čini se da Xi konstantno testira Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike kada je riječ o Tajvanu. Međutim, svaki pokušaj zauzimanja otoka vojnom silom je rizičan poduhvat.

Kao odgovor na pitanje da li je ovo nastavak Hladnog rata, časopis navodi sljedeće iz zajedničkog saopćenja: „Sjedinjene Američke Države i dalje razmišljaju iz perspektive Hladnog rata i vode se logikom sukobljavanja blokova, što stvara sigurosnu prijetnju svim državama u regiji. Sjedinjene Američke Države se moraju prestati tako ponašati.“

U vezi sa daljim planovima Putina i Xija, The Economist je spomenuo da je Putinov naredni cilj samit BRICS-a koji će se održati u Rusiji u oktobru. Iskoristit će blok koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Etiopija i UAE da smanji dominaciju zapadnih finansijskih organizacija.

Ključna fraza na ovom samitu bit će „oslobađanje od dolara“, odnosno, pokušaj da se smanji ovisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini i finansijama.

Izvor: Agencije