Gaza u fokusu Pulitzerovih nagrada, New York Times uklonio svoj izvještaj o seksualnom nasilju

Odbor za Pulitzerove nagrade, tijelo Univerziteta Columbia, istaknuo je važnost rada novinara na pružanju izvještaja o ratu uprkos rizicima i izrazio žaljenje zbog gubitka života brojnih novinara.

Ceremonija dodjele Pulitzerove nagrade (Reuters)

Rat u Gazi bio je u fokusu na dodjeli američkih Pulitzerovih nagrada za novinarstvo i književnost u ponedjeljak, na kojoj je New York Times osvojio tri nagrade za svoje izvještavanje o ratu, koje je komisija za dodjelu nagrada opisala kao “opsežno“, ali je sa liste prijavljene za nagrade uklonio izvještaj o navodnim optužbama za seksualno nasilje tokom napada 7. oktobra.

List je uklonio izvještaj o seksualnom nasilju sa liste izvještaja prijavljenih u kategoriji međunarodnih izvještaja, a koji je objavio u decembru povodom optužbi protiv boraca Islamskog pokreta otpora Hamas da su počinili seksualno nasilje nad ženama tokom operacije Potop Al-Aksa, te ga je prijavio u drugoj kategoriji, ali nije osvojio nagradu.

Nakon što je New York Times objavio ovaj izvještaj, postalo je jasno da se zasniva na lažnim tvrdnjama o tri navodne žrtve seksualnog nasilja, čija imena u izvještaju nisu navedena, ali su informacije koje su navedene o njihovim životima omogućile njihovu identifikaciju.

Porodica jedne djevojke odbacila je navode lista o seksualnom nasilju, dok su druge dvije spomenute žrtve bile sestre tinejdžerke, čija porodica je potvrdila da su direktno upucane tokom napada te da nisu bile izložene nikakvom seksualnom nasilju.

Ostale nagrade

Kada je riječ o drugim nagradama čiji fokus je bila Gaza, novinska agencija Reuters osvojila je nagradu Breaking News Photography za svoje izvještavanje o ratu, koje je komisija za dodjelu nagrada opisala “neposrednim“.

Među nagrađenim Reutersovim fotografijama bila je i fotografija koju je napravio fotograf Mohammed Salem, na kojoj Palestinka grli tijelo bratove kćerkice u bijelom čaršafu koja je ubijena u izraelskom napadu na Khan Younis na jugu Pojasa Gaze.

Odbor za Pulitzerove nagrade, tijelo Univerziteta Columbia, istaknuo je važnost rada novinara na pružanju izvještaja o ratu uprkos rizicima i izrazio žaljenje zbog gubitka života brojnih novinara, pisaca i pjesnika u ovom ratu.

Pored nagrada, Odbor je izdao saopćenje u kojem odaje počast studentima novinarima koji prate proteste na američkim univerzitetima uz veliki rizik u ličnom i akademskom pogledu.

Odbor za Pulitzerove nagrade pohvalio je novinske izvještaje studenata Univerziteta Columbia o tome kako je policija New Yorka pozvana u kampus 18. aprila da uhapsi studente koji podržavaju Palestinu.

Odbor je u saopćenju naveo da su studenti radili u novinarskom duhu na dokumentiranju velike vijesti u teškim i opasnim okolnostima i s rizikom od hapšenja.

Pulitzerove nagrade, koje su prvi put dodijeljene 1917. godine, smatraju se najprestižnijim nagradama u američkom novinarstvu.

Izvor: Al Jazeera