Saudijska Arabija i SAD razgovarali o ‘finalnoj verziji’ strateškog sporazuma

Sporazumi predstavljaju glavni dio napora Washingtona da se Rijad dovede do toga da prizna državu Izrael, ali su napori dodatno komplikovani sadašnjim ratom u Gazi.

Saudijski prijestolonasljednik, koji je u stvarnosti i vođa Saudijske Arabije i Jake Sullivan razgovarali su o 'takoreći finalnoj verziji prijedloga strateških sporazuma između kraljevine i SAD-a' (Giuseppe CACACE/AFP)

Saudijski princ Mohammed bin Salman i savetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan razgovarali su u saudijskom gradu Dhahranu o “finalnoj verziji” strateških sporazuma između dvije države, javljaju danas zvanični saudijski mediji.

Sporazumi predstavljaju glavni dio napora Washingtona da se Rijad dovede do toga da prizna državu Izrael, ali su napori dodatno komplikovani sadašnjim ratom u Gazi, piše AFP, prenosi Beta.

Saudijski prijestolonasljednik, koji je u stvarnosti i vođa Saudijske Arabije i Jake Sullivan razgovarali su o “takoreći finalnoj verziji prijedloga strateških sporazuma između kraljevine i SAD-a”, objavili su danas saudijski mediji ističući da je posao “pred završetkom”.

Veliki diplomatski cilj

Oni su također razgovarali o naporima koje dvije strane ulažu oko palestinskog pitanja i nalaženja “vjerodostojnog puta ka rješenju dvije države kao odgovor na aspiracije palestinskog naroda i njegovih legitimnih prava”, dodali su isti izvori.

U razgovore je uključena i situacija u Gazi i potreba da se završi rat i olakša ulazak humanitarne pomoći na palestinsku teritoriju koja je pod opsadom i razorena u više od sedam mjeseci rata između Izraela i Hamasa.

Razgovori Sullivana u Saudijskoj Arabiji treba da se odnose na “bilateralna i regionalna pitanja uključujući i rat u Gazi ” kao i na “tekuće napore da se dođe do trajnog mira i bezbjednosti u regiji”, rekao je u petak glasnogovornik Bijele kuće.

Postizanje normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije po modelu sporazuma sklopljenih sa drugim arapskim zemlljama jedan je od velikih diplomatskih ciljeva američkog predsednika Joea Bidena, piše AFP.

Razvoj saudijskog nuklearnog civilnog programa

Saudijska Arabija traži pojačane bezbjednosne odnose sa Washingtonom, najvećim bezbjednosnim partnerom kraljevine, a Washington je naveo da je spreman da ih i pruži, ali Saudijci također traže formiranje palestinske države što izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne želi.

Rijad pregovara i o pomoći za razvoj nuklearnog civilnog programa.

U septembru je Mohammed bin Salman rekao da je optimističan oko mogućnosti postizanja takvog sporazuma, u intervjuu za Fox News, ali je rat u Gazi iskomplikovao situaciju, ocjenjuju analitičari.

Bijela kuća je dodala da Jake Sullivan treba tokom dana da ode na razgovore u Izrael.

Izvor: Agencije