Sudija razmatra mogućnost da Trumpa pošalje u zatvor

Sudija Juan Merchan kazao je da koliko god ne želi da izriče zatvorsku kaznu, želi da bivši predsjednik SAD-a shvati da će to učiniti.

Trump je prošle sedmice kažnjen sa 9.000 dolara, po 1.000 dolara za svaki od devet prethodnih prekršaja (Stephen Hirsch / New York Post via EPA-EFE)

Sudija u krivičnom postupku protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za tajne isplate potvrdio je da će razmotriti izricanje zatvorske kazne bivšem predsjedniku zbog dodatnih kršenja naredbe o zabrani da govori o postupku, nakon što je utvrdio da su novčane kazne od 1.000 dolara da to ne radi neuspješne kao sredstvo odvraćanja.

Sudija Juan Merchan je kaznio Trampa sa po 1.000 dolara za svako od devet konkretnih kršenja naredbe, dok je Trump insistirao da koristi svoja prava na slobodu govora, prenijeli su američki mediji. Merchan je rekao da će razmotriti izricanje zatvorske kazne na ročištu tokom kojeg je utvrđeno da je i deseti put prekršio naredbu o zabrani, prenosi Tanjug.

Trump je prošle sedmice kažnjen sa 9.000 dolara, po 1.000 dolara za svaki od devet prethodnih prekršaja.

Zaštita dostojanstva pravosudnog sistema

“Gospodine Trump, kao što znate, tužilaštvo je podnijelo tri zahtjeva za izricanje krivice zbog nepoštivanja suda. Čini se da kazne od 1.000 dolara nisu odvraćajuće”, rekao je sudija Merchan. “Vi ste bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a možda i sljedeći predsjednik, ali na kraju krajeva, moram da obavim posao i dio tog posla je da zaštitim dostojanstvo pravosudnog sistema”.

On je istakao da, koliko god da ne želi da izriče zatvorsku kaznu, želi da bivši predsjednik SAD-a shvati da će to učiniti, ako bude potrebno i primjereno.

Proces se zasniva na tajnim isplatama 2016. od 130.000 dolara Stormy Daniels, bivšoj glumici u filmovima za odrasle, da bi prešutila seksualni odnos za koji kaže da je imala sa Trumpom 10 godina ranije.

Trump se izjasnio da nije kriv i negirao je da su imali odnos. Tužioci su isplatu prikazali kao kriminalni pokušaj da se obmanu glasači u vrijeme kada se Trump suočavao sa drugim optužbama za grubo seksualno ponašanje.

Izvor: Agencije