FT: Gaza je dragocjeni dar za Putina i opasan izazov za Bidena

Edward Luce, novinar Financial Timesa, kaže da je ironija to što je prije napada Hamasa postojao prisan odnos između ruskog predsjednika Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Luce: Putin (desno) i Netanyahu dijele nepokolebljivost u očuvanju vlasti (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon izraelske invazije na Gazu, “liberalni međunarodni poredak” američkog predsjednika Joea Bidena može lako opisati kao “šuplju školjku”, posebno zbog najave da će se suprotstaviti Međunarodnom krivičnom sudu ako podigne optužnicu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a nakon što je podržao onu za ratne zločine u Ukrajini protiv Putina.

To je ono što je napisao britanski pisac Edward Luce u svom članku, koji počinje pravilom među italijanskom mafijom koja nalaže da, kad god se izvede neka operacija, postavlja se pitanje: “Ko od ovoga ima korist”?, ustvrdivši kako nema dokaza da Rusija stoji iza operacije Hamasa 7. oktobra 2023. godine, ali od nje (operacije) ona ima najveću korist.

Luce je naglasio da onaj ko želi doći do istog rezultata samo treba postaviti pitanje: “Ko je najveći gubitnik?”, kako bi mu postalo potpuno jasno da je Biden najveći gubitnik s geopolitičkog stanovišta i da će kretanje izraelskih snaga prema Rafahu u južnom Pojasu Gaze vjerovatno samo još pogoršati stvar.

Brojne optužbe

“Sudbina je htjela da se napad Hamasa poklopi s Putinovim rođendanom koji će, kao rezultat, proizvesti geopolitičku nestabilnost. Dragocjen je to poklon Moskvi, uključujući i Bidenov stav o Međunarodnom krivičnom sudu kada je riječ o podizanju optužnice protiv Netanyahua u poređenju s njegovim stavom o optužnici protiv Putina”, kaže pisac.

Edward Luce, novinar Financial Timesa, istakao je da je ironija to što je prije napada Hamasa postojao prisan odnos između Putina i Netanyahua, jer su jedan na drugog gledali kao na snažnog lidera koji neće štedjeti truda da sačuva vlast, ali i dijelili prezir prema američkim liberalima i “dobronamjernim” demokratama općenito, iako su ruska invazija na Ukrajinu i njeno približavanje Iranu utjecali na taj odnos, naveo je.

Luce objašnjava da Putin ostaje strana koja ima najviše koristi od posljedica operacije izraelske vojske u Gazi, ali se njegovi interesi o ovom pitanju preklapaju s interesima Netanyahua, koji strahuje da će kraj rata dovesti do održavanja općih izbora na kojima Likud neće ostvariti pobjedu, što bi značilo mogućnost njegovog odlaska u zatvor zbog ranijih optužbi za korupciju, stoga on “nastoji po svaku cijenu nastaviti rat, što s druge strane predstavlja prijetnju Bidenovim izgledima za reizbor. Isti slučaj (kao i Netanyahuov) je i s Putinom.

“Sve što je dobro za Putina, dobro je i za Donalda Trampa, a samim tim loše za Bidena“, zaključio je pisac.

Izvor: Al Jazeera