Trump optužen za nepoštivanje suda na suđenju u New Yorku

Sudija kaže da je Trump prekršio naredbu devet puta i upozorava da bi buduća kršenja mogla rezultirati zatvorskom kaznom.

Bivši američki predsjednik Trump čeka početak postupka na kaznenom sudu u New Yorku [Eduardo Munoz/AP]

Sudija u njujorškom suđenju Donaldu Trumpu za zataškavanje novca optužio je bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za nepoštivanje suda zbog ponovljenog kršenja zabrane komentiranja. Naredbom se Trumpu brani da javno govori i objavljuje na društvenim mrežama detalje o osobama uključenim u suđenje.

Sudija Juan Merchan u utorak je rekao da je Trump prekršio nalog devet puta i kaznio ga sa po 1.000 dolara za svako kršenje, što je ukupna kazna od 9.000 dolara. Tužitelji su sudu detaljno opisali 14 mogućih prekršaja, a Merchan bi mogao donijeti još odluka na saslušanju u četvrtak.

Sudija je također naredio Trumpu da ukloni sedam “uvredljivih objava” sa svog računa na Truth Socialu i dvije s web stranice kampanje do utorka poslijepodne. Dodao je da je Trump “ovime upozoren da sud neće tolerirati dalje namjerno kršenje svojih zakonitih naloga i da će, ako je potrebno i u skladu sa datim okolnostima, izreći zatvorsku kaznu”.

Sporna isplata

Odluka je došla u trenutku kada je Trumpovo suđenje ušlo u treću sedmicu, a iskazi svjedoka nastavljaju se u utorak.

Bivši predsjednik suočava se s 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije u vezi s navodnom tajnom isplatom novca zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels, a koja kaže da su ona i Trump imali seksualni odnos. Mnoga kršenja pravila odnose se na Daniels, kao i za Trumpovog bivšeg advokata Michaela Cohena. Očekuje se da će oboje svjedočiti na suđenju.

Trumpu nije samo zabranjeno napadati svjedoke nego i porotnike, sudsko osoblje i njihovu rodbinu. Odluka je donesena na početku druge sedmice procesa, a nakon višednevnog svjedočenja bivšeg izdavača tabloida Davida Peckera prošle sedmice. Pecker je rekao da je sklopio sporazum s Trumpom da bude “oči i uši” Trumpove predsjedničke kampanje 2016. i koordinirao s Cohenom kako bi ugušio negativne priče o Trumpu prije izbora.

Optužbe protiv Trumpa konkretno se odnose na 130.000 dolara koje je navodno dao Cohenu nakon što je advokat platio Daniels za njenu šutnju. Bivši američki predsjednik negira bilo kakvu vezu s Daniels, a njegovi advokati tvrde da je postupao u skladu sa zakonom.

Historijski postupak

Krivotvorenje poslovne evidencije obično je prekršaj, ali Trump bi mogao biti osuđen za kaznena djela ako tužitelji uvjere porotu da je Trump krivotvorio evidenciju u svrhu drugog kaznenog djela. Tvrdili su da je kriminal uključivao nezakonite pokušaje utjecaja na izbore 2016. na kojima je na kraju pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Rodham Clinton.

Trump je trenutno vjerovatni kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u novembru. Suđenje u New Yorku rezultat je jedne od četiri kaznene optužnice s kojima se Trump trenutno suočava, a za preostale tri tek predstoje suđenja.

Bez obzira na ishod, postupak je historijski: Trump je prvi aktuelni ili bivši američki predsjednik koji se suočava s kaznenim progonom.

Izvor: Al Jazeera i agencije