Baerbock: Ukrajini potrebno oružje velikog dometa, stanje u Harkivu dramatično

Njemačka je drugi najveći dobavljač oružja Kijevu u ratu s Rusijom, ali je kancelar Olaf Scholz do sada odbijao Ukrajini isporučiti rakete dugog dometa Taurus.

Situacija na frontu 'izuzetno teška', poručila je Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke (REUTERS/Liesa Johannssen)

Ukrajini je neophodno više oružja velikog dometa za borbu protiv ruskog napredovanja u Harkivskoj oblasti, gdje je situacija na bojnom polju ”veoma dramatična”, izjavila je Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke.

Baerbock je, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova Vijeća Evrope u Strasbourgu, rekla kako je važno presjeći ruske rute snabdijevanja i dati Ukrajini oružje “koje se može koristiti na srednjim i velikim udaljenostima”.

Istakla je da Berlin sarađuje s partnerima u vezi s tim pitanjem kao i da je situacija na frontu ”izuzetno teška”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Njemačka je drugi najveći dobavljač oružja Kijevu u ratu s Rusijom, ali je kancelar Olaf Scholz do sada odbijao Ukrajini isporučiti rakete dugog dometa Taurus, podsjeća novinska agencija.

Situacija se stabilizovala

Ruske snage su napredovale deset kilometara u jednoj oblasti u Harkivskom regionu, ali se situacija “stabilizovala” danas, izjavio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, javlja RBC-Ukrajina.

“Danas su naše odbrambene snage ‘stabilizovale’ Ruse tamo gdje se nalaze. Najdublja tačka njihovog napredovanja je deset kilometra”, poručio je Zelenski u obraćanju novinarima.

Naglašava kako je glavni razlog koji je Rusima omogućio da pređu granicu u pravcu Harkiva vezan za nedostatak sistema protuzračne odbrane, koji je nastao zbog dugog čekanja na pomoć partnera, prenio je Unian.net.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika u nekim oblastima Rusi nisu mogli napredovati.

Zelenski je naveo da su u oblasti Harkiva izgrađene tri linije odbrane, a Rusi još nisu ni prišli najsloženijim od njih, zaustavivši se samo na prvoj.

“Niko nije stigao do konkretne linije odbrane, glupost je to što kažu. Neprijatelj je stigao do prve linije”, rekao je Zelenski.

Ističe kako je prvu i drugu liniju izgradila vojska pod stalnom vatrom, dok su treću liniju izgradile lokalne vlasti.

“Ona je najmoćnija ne zato što je bolja od vojske, već jednostavno zato što je dalje od oružja, od granata, od granatiranja“, dodao je.

Izvor: Agencije