Zajedničke vojne vježbe Japana, SAD-a, Australije i Filipina u Južnom kineskom moru

Sjedinjene Američke Države, Japan, Australija i Filipini jačaju bilateralne i multilateralne veze od kada je održan prvi sastanak ministara odbrane u junu prošle godine.

Zvaničnik japanskog ministarstva odbrane izjavio je da vježbe nisu usmjerene protiv 'određene nacije' (Adrian Portugal/Reuters)

Japan, Sjedinjene Američke Države, Australija i Filipini saopćili su da će sutra izvesti prve zajedničke pomorske vježbe u Južnom kineskom moru u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Filipina.

Ministri odbrane četiri zemlje u zajedničkom saopćenju navode da će vježbe pokazati posvećenost jačanju regionalne i međunarodne saradnje radi podrške slobodnom i otvorenom regionu Indo-Pacifika, prenosi Tanjug, pozivajući se na navode agencije Kjodo.

‘Nisu usmjerene protiv određene nacije’

Ministri su istakli da se četiri zemlje zalažu za očuvanje međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava, što je, kako su naveli, osnova za regionalni mir i stabilnost.

Ponovljen je stav da je odluka Stalnog arbitražnog suda Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Hagu iz 2016. godine, kojom je poništen zahtjev Kine u vezi sa suverenitetom nad gotovo cijelim Južnim kineskim morem, konačna i pravno obavezujuća za strane u sporu.

Zajedničke vježbe bit će održane u blizini filipinskog otoka Palavan, rekli su izvori iz filipinske vlade.

Zvaničnik japanskog ministarstva odbrane izjavio je da vježbe nisu usmjerene protiv “određene nacije”.

Sjedinjene Američke Države, Japan, Australija i Filipini jačaju bilateralne i multilateralne veze od kada je održan prvi sastanak ministara odbrane u junu prošle godine, podsjeća Kjodo.

Izvor: Agencije