Kina poručila SAD-u da ne ‘raspiruje nevolje’

Američki državni sekretar Antony Blinken ponovno je ‘zaprijetio Kini takozvanim obavezama američko-filipinskog ugovora o uzajamnoj odbrani.’

Kineska ambasada na Filipinima kaže da su izjave državnog sekretara Blinkena (lijevo na fotografiji) 'ignorisale činjenice i neutemeljeno optuživale Kinu' (Leah Millis/Reuters)

Kina je poručila Sjedinjenim Američkim Državama da se moraju suzdržati od “raspirivanja nevolja” ili zauzimanja strana o pitanju Južnog kineskog mora, nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken iznio određene primjedbe o tome na Filipinima.

Kineska ambasada na Filipinima izjavila je da su Blinkenove izjave “ignorisale činjenice i neutemeljeno optuživale Kinu”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Također se navodi da je Blinken ponovno “zaprijetio Kini takozvanim obavezama američko-filipinskog ugovora o uzajamnoj odbrani”, čemu se Kina odlučno usprotivila.

Tajna operacija protiv Kine

Američki predsjednik Joe Biden u više navrata je izjavio da će Sjedinjene Američke Države braniti Tajvan u slučaju kineske invazije. U isto vrijeme, SAD je jačao vojne veze s državama kao što su Japan i Filipini – prvim tajvanskim susjedima na sjeveru i jugu.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je 2019. godine naredio Centralnoj obavještajno agenciji (CIA) da započne tajnu operaciju na kineskim društvenim mrežama s ciljem okretanja tamošnjeg javnog mnijenja protiv Kineske vlade, tvrde bivši američki zvaničnici s direktnim saznanjem o visoko povjerljivoj operaciji.

Prema navodima trojice zvaničnika, CIA je sastavila manji tim operativaca koji su putem lažnih naloga na društvenim mrežama širili negativne narative o vlasti Xi Jinpinga i slali lažne vijesti stranim medijima, podsjeća Beta.

Izvor: Agencije