Rusi napadaju ukrajinske željezničke pruge, žele spriječiti isporuku američkog oružja

Brojčano i oružjem višestruko nadmašujući kijevske snage, ruske snage ostvaruju zamah na bojnom polju od februara kada su zauzele dugogodišnje uporište grad Avdijivku.

Sedam osoba ranjeno je jučer u ruskom napadu na željezničku stanicu u Balakliji, u oblasti Harkova (Sergey Kozlov/EPA-EFE)

Rusija u zračnim napadima cilja ukrajinske željezničke pruge kako bi prekinula isporuku očajnički potrebnog američkog oružja na ratište i otežala vojnu logistiku, objavili su u petak ukrajinski izvori.

Sjedinjene Američke Države odobrile su ove sedmice paket pomoći za Ukrajinu od 61 milijardu dolara i rekle su da bi prve isporuke trebale stići za nekoliko dana, čime bi se ublažio akutni nedostatak artiljerijskih granata koji je mjesecima kočio kijevske snage, podsjeća Hina.

Dok je pomoć finalizirana nakon šest mjeseci prepirki u Kongresu, ruski ministar odbrane rekao je u utorak da će Moskva pojačati napade na logističke centre i skladišta u kojima se nalazi zapadno oružje.

Ukrajinska željeznička infrastruktura u četvrtak je bila meta ruskih napada u istočnoj regiji Donecku, sjeveroistočnoj regiji Harkovu i centralnoj regiji Čerkasiju, objavila je nacionalna željeznička kompanija.

Brojčano i oružjem višestruko nadmašujući kijevske snage, ruske snage ostvaruju zamah na bojnom polju od februara kada su zauzele dugogodišnje uporište grad Avdijivku.

Pogođena ključna infrastruktura

Sedam osoba ranjeno je jučer u ruskom napadu na željezničku stanicu u Balakliji, u oblasti Harkova na istoku Ukrajine, saopćio je ranije načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov.

U objavi na svom Telegram kanalu precizirao je da su u napadu ranjene tri žene i četiri muškarca te dodao da im je pružena pomoć u obližnjoj zdravstvenoj ustanovi, prenio je Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

Glasnogovornica regionalne vojne uprave Harkova Olena Šapoval navela je da stanje ranjenih lica nije kritično.

Ruski projektil oštetio je jučer kritičnu infrastrukturu i ranio šest osoba i u Čerkaškoj regiji u centralnoj Ukrajini.

U napadu je pogođena civilna i željeznička infrastruktura u gradu Smili, rekao je ranije glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Illja Jevlaš u televizijskom prijenosu, prenijela je Hina.

Prema prvim informacijama, u napadu je korišten projektil Iskander-K, dodao je Jevlaš.

Krhotine su, također, oštetile 47 privatnih stambenih objekata i razbile prozore na stambenom neboderu, objavio je guverner Čerkasija Ihor Taburec na Telegramu.

Ruske snage prethodno su oštetile željezničku infrastrukturu u napadu na regiju Dnjepar 19. aprila, kako su saopćile ukrajinske željeznice Ukrzaliznicia na Telegramu.

Izvor: Agencije