SAD najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od šest milijardi dolara

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden najavio trenutni vojni paket vrijedan milijardu dolara.

Ranije ove sedmice Zastupnički dom Američkog kongresa usvojio je zakon o paketu vojne pomoći, u kojem je 61 milijarda dolara namijenjena pomoći Ukrajini (REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

Sjedinjene Američke Države osiguravaju novih šest milijardi dolara vojne pomoći kako bi pomogle Ukrajini da se obrani od ruske invazije, potvrdio je Lloyd Austin, američki ministar odbrane.

Najnovija isporuka oružja uključivat će artiljerijsku municiju kao i projektile za sisteme protuzračne odbrane Patriot američke proizvodnje, rekao je Austin nakon online sastanka s Odbrambenom kontaktnom grupom za Ukrajinu, koju vodi Washington, prenosi Hina, pozivajući se na navode njemačke agencije dpa.

Ova objava dolazi nakon što je američki Senat u utorak kasno navečer odobrio novu pomoć Kijevu u ukupnom iznosu od oko 61 milijardu dolara, čime se otvara put novim isporukama oružja nakon višemjesečne blokade.

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden najavio trenutni vojni paket vrijedan milijardu dolara. Riječ je prvenstveno o opremi za protuzračnu odbranu, artiljeriji, raketnim sistemima i oklopnim vozilima iz zaliha američke vojske.

Vijest da bi se Sjedinjene Američke Države mogle odlučiti na ovaj potez, prenio je ranije i portal Politico, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

U ranijem izvještaju su predvidjeli da bi “paket naoružanja najvjerovatnije uključivao kontraartiljerijski radar, taktička vozila, presretače Patriot, bespilotne letjelice, artiljeriju, preciznu municiju te sisteme protiv bespilotnih letjelica”.

Zašitita sigurnosti

Ranije ove sedmice Zastupnički dom Američkog kongresa usvojio je zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, vrijedan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namijenjena pomoći Ukrajini.

Lider Demokrata u Senatu Chuck Schumer poručio je da je ostavio poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koja glasi: “Završili smo. Sada – pobijedite”.

“Ovaj zakonski prijedlog jedna je od najvažnijih mjera koju je Kongres usvojio poslije dugo vremena za zaštitu američke sigurnosti i sigurnosti zapadne demokratije”, dodao je Schumer.

Izvor: Agencije