Ukrajina potvrdila da je dobila američki raketni sistem ATACMS

Transfer raketa dugog dometa potvrdila je i američka ambasadorica u Ukrajini Bridget Brink.

Narednik američke vojske Ian Ketterling priprema dizalicu za utovar vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) na raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS) u Queenslandu, Australija, 26. jula 2023. (Američka vojska via AP)

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak potvrdio je da su Oružane snage Ukrajine dobile američke rakete dugog dometa ATACMS, prenosi agencija Tanjug.

On je naveo kako su špekulativna pisanja medija o “tajnoj isporuci raketa ATACMS Ukrajini”.

“Jednostavno ne mogu razumjeti zašto to rade. Šta hoće? Da kapituliramo, kleknemo? Ne razumijem ove tekstove: ‘Da li oni već imaju ATACMS'… Ako posjedujemo ATACMS, to će biti jasno vidljivo u potpuno drugačijoj količini uništene ruske infrastrukture na udaljenosti većoj od 200 kilometara. Vidjet će se…”, rekao je Podoljak za TV Kanal 24.

Kako je u srijedu prenio Reuters, Sjedinjene Američke Države su tajno isporučile Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS.

Britanska agencija je navela kako su rakete uključene u paket vojne pomoći Ukrajini od 300 miliona dolara, koji je američki predsjednik Joseph Biden odobrio 12. marta.

Potvrdila i ambasadorica

The New York Times je objavio da je SAD poslao više od 100 raketa dugog dometa ATACMS u Ukrajinu, a ukrajinske snage su ih, prema tvrdnjama pojedinih zvaničnika, već uspješno upotrijebile gađajući aerodrom na Krimu i ruske trupe na jugoistoku Ukrajine.

Transfer raketa dugog dometa potvrdila je i američka ambasadorica u Ukrajini Bridget Brink.

“Ovog mjeseca je SAD Ukrajini isporučio rakete dugog dometa po uputstvu predsjednika Josepha Bidena”, navela je ona.

Izvor: Agencije