Lukašenko: Visoka opasnost od sukoba na granici sa Ukrajinom

Bjelorusija je premjestila nekoliko borbeno spremnih bataljona iz regije Vitebsk, koja se nalazi na granici s Rusijom, do zapadnih granica države, rekao je čelnik ove države u četvrtak.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko drži govor tijekom vojne parade [Press služba bjeloruskog predsjednika putem AP-a]

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je kako je rizik od vojnih incidenata duž granice njegove države sa Ukrajinom prilično visok, javlja ruska državna novinska agencija RIA.

Bjelorusija je premjestila nekoliko borbeno spremnih bataljona iz regije Vitebsk, koja se nalazi na granici s Rusijom, do zapadnih granica države, rekao je čelnik ove države u četvrtak, dok su delegati Svebjeloruske narodne skupštine (VNS) jednoglasno odobrili novu vojnu doktrinu ističući da je Bjelorusija miroljubiva država.

Lukašenko je dodao da susjedna Poljska – na zapadu – ne bi trebala očekivati agresivne akcije Bjelorusije, navodi se u izvještaju ruskih medija.

U ažuriranom dokumentu navedene su države iz kojih dolaze prijetnje, raspon unutrašnjih i vanjskih prijetnji vojnoj sigurnosti te stav o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, navode mediji iz Rusije bez elaboriranja imenovanih država.

Lukašenko, ključni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, često je govorio o opasnostima od napada NATO-a ili Ukrajine kao opravdanja za održavanje svog vojnog i sigurnosnog aparata u stalnom stanju visoke pripravnosti.

U vojnoj doktrini deklarirana je spremnost Bjelorusije da djeluje kao platforma za mirno rješavanje sukoba i njena otvorenost za saradnju u vojnoj sferi sa svim državama, uključujući NATO, objavila je RIA.

Zauzimanje distrikta

Ruska državna agencija TASS citira Lukašenka koji je rekao da bi moglo doći do “apokalipse” ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje kao odmazdu za akcije Zapada.

Rusija je rasporedila taktičko nuklearno oružje, rakete i trupe u Bjelorusiji, podsjećaju agencije.

Na sastanku VNS-a održanom u četvrtak, Lukašenko je naveo da opozicija planira zauzeti distrikt na zapadu države i zatražiti podršku NATO trupa, navodi RIA.

“Ne znam zašto su odabrali okrug Kobrin, puno pričaju o tome. [Oni ga planiraju] zauzeti … i apelirati na NATO da rasporedi trupe”, ustvrdio je Lukašenko.

Nije jasno je li pružio ikakav dokaz za takav plan. Sve glavne opozicione osobe u državi su u zatvoru ili su prisiljene na egzil, navode agencije.

Izvor: Agencije