Stoltenberg: Kina mora prestati pomagati Rusiji u ratu

Generalni sekretar NATO-a kaže da je Kina najviše pomogla Rusiji tako što je Moskvi omogućila vrhunsku tehnologiju poput poluprovodnika.

Stoltenberg: Od ukupne količine elektronike koju je Rusija uvezla, 90 posto došlo je iz Kine i koristi se za proizvodnju projektila, tenkova i aviona (REUTERS/Johanna Geron)

Kina mora prestati pomagati Rusiji u ratu protiv Ukrajine ako želi imati dobre odnose sa Zapadom, izjavio je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg, ocijenivši da je pomoć Pekinga bila ”od vitalnog značaja” za ruske snage, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istakao je da je Kina najviše pomogla Rusiji tako što je Moskvi omogućila vrhunsku tehnologiju poput poluprovodnika.

“Od ukupne količine elektronike koju je Rusija uvezla, 90 posto došlo je iz Kine i koristi se za proizvodnju projektila, tenkova i aviona. Kina, također, radi na tome da Rusiji osigura poboljšane satelitske mogućnosti i snimanje”, rekao je Stoltenberg.

Ocijenio je da Kina ne može imati dobre odnose “u oba smjera”, dodaju agencije.

Opasnost od zavisnosti

“Kina kaže da želi dobre odnose sa Zapadom. U isto vrijeme, Peking nastavlja podsticati najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata”, rekao je Stoltenberg.

Upozorio je zapadne saveznike da ne postanu zavisni od Kine kao što su bili od Rusije.

“U prošlosti smo napravili grešku što smo postali zavisni od ruske nafte i plina. Ne smijemo ponoviti tu grešku s Kinom – da budemo zavisni od njenog novca, njenih sirovina, njenih tehnologija. Zavisnost nas čini ranjivima”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Kina je posljednjih godina pojačala trgovinske veze s Rusijom, nakon što je SAD protiv obje države uveo sankcije. U prošloj godini kinesko-ruska trgovina dostigla je rekordnu razmjenu od 240 milijardi američkih dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da planira put u Kinu u maju, iako nije precizirao kada.

Izvor: Agencije