Azerbejdžan i Armenija postavili prvi granični prijelaz

Na sastanku predstavnika Bakua i Erevana 19. aprila postignut je preliminarni sporazum o razgraničenju granice u blizini osam pograničnih sela.

Postavka graničnog prijelaza izvršena je u okviru radova na definisanju koordinata na osnovu geodetskih mjerenja površine (Irakli Gedenidze/Reuters)

Na granici između Azerbejdžana i Armenije, u skladu sa sporazumima o razgraničenju državne granice, postavljen je prvi granični prijelaz.

Postavka je izvršena u okviru radova na definisanju koordinata na osnovu geodetskih mjerenja površine, prenosi Tanjug, pozivajući se na navode azerbejdžanske državne novinske agencije Azertac.

Napominje se da su u skladu sa sporazumima dogovorenim na sastanku Državne komisije za razgraničenje između Azerbejdžana i Armenije i Komisije za razgraničenje državne granice i graničnu sigurnost između dvije zemlje, ekspertske grupe započele proces određivanja koordinata na osnovu geodetskih mjerenja, navodi se iz službe zamjenika premijera Azerbejdžana Shahina Mustafayeva.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan objavio je fotografiju prvog graničnog prijelaza na dionici Tavush-Kazakh.

“Prvi granični stub postavljen je na tavushko-kazahstanskoj dionici armensko-azerbejdžanske državne granice“, napisao je u objavi na društvenim mrežama.

Na sastanku predstavnika Bakua i Erevana 19. aprila postignut je preliminarni sporazum o razgraničenju granice u blizini osam pograničnih sela.

‘Historijski’ povratak sela’

Armenija je pristala vratiti nekoliko sela Azerbajdžanu što je, kako su ranije opisale obje strane, važna prekretnica dok se približavaju mirovnom sporazumu nakon dva rata od raspada SSSR-a, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasnogovornik azerbejdžanskog ministarstva vanjskih poslova Aykhan Hajizada objavio je ranije na platformi X da će Armenija vratiti četiri sela blizu zajedničke granice zemalja koja su bila “pod okupacijom” od ranih 1990-ih, i opisao to “dugo očekivanim historijskim događajem”.

Primopredaja je u praksi uključivala samo “dva i po sela” jer je Azerbejdžan već djelomično kontrolirao pridružena naselja, ali se demarkacija granice smatra “značajnim događajem”, dodaje se u objavi.

Naselja su napuštena, ali su strateški važna jer su blizu glavnog armenskog autoputa sjeverno prema granici s Gruzijom preko koje se odvija veliki dio njene trgovine, kao i cjevovoda preko kojeg dobiva plin iz Rusije.

Dogovor je postignut na sastanku na granici dvije zemlje.

Azerbejdžan je zahtijevao povratak sela kao preduslov za mirovni sporazum nakon više od tri decenije sukoba, uglavnom usmjerenog na Nagorno-Karabah.

Od 2020. godine u tom području nalazile su se ruske mirovne snage, ali je Rusija ove sedmice rekla da ih je počela povlačiti. Predsjednik Azerbejdžana, Ilham Alijev trebao bi se u ponedjeljak sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Agencije