Azerbejdžan i Armenija dogovorili ‘historijski’ povratak sela

Armenija će vratiti četiri sela blizu granice zemalja koja su bila pod okupacijom od ranih 1990-ih, tvrdi Azerbejdžan.

Historijski dogovor između Armenije i Azerbejdžana postignut je na sastanku na granici dvije zemlje (Irakli Gedenidze / Reuters)

Armenija je pristala vratiti nekoliko sela Azerbajdžanu što je, kako su u petak opisale obje strane, važna prekretnica dok se približavaju mirovnom sporazumu nakon dva rata od raspada SSSR-a.

Glasnogovornik azerbejdžanskog ministarstva vanjskih poslova Aykhan Hajizada objavio je na X-u da će Armenija vratiti četiri sela blizu zajedničke granice zemalja koja su bila “pod okupacijom” od ranih 1990-ih, i opisao to “dugo očekivanim historijskim događajem”.

“U ovom procesu, Republika Armenija dobiva smanjenje rizika povezanih s razgraničenjem granica i sigurnošću”, citirala je državna novinska agencija izjavu armenskog premijera, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Primopredaja je u praksi uključivala samo “dva i po sela” jer je Azerbejdžan već djelomično kontrolirao pridružena naselja, ali se demarkacija granice smatra “značajnim događajem”, dodaje se.

Napuštena, ali strateški važna naselja

Naselja su napuštena, ali su strateški važna jer su blizu glavnog armenskog autoputa sjeverno prema granici s Gruzijom preko koje se odvija veliki dio njene trgovine, kao i cjevovoda preko kojeg dobiva plin iz Rusije.

Dogovor je postignut na sastanku na granici dvije zemlje.

Azerbejdžan je zahtijevao povratak sela kao preduslov za mirovni sporazum nakon više od tri decenije sukoba, uglavnom usmjerenog na Nagorno-Karabah.

Od 2020. godine u tom području nalazile su se ruske mirovne snage, ali je Rusija ove sedmice rekla da ih je počela povlačiti. Predsjednik Azerbejdžana, Ilham Alijev trebao bi se u ponedjeljak sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Agencije