Deseci hiljada Armenaca na protestu protiv ustupanja dijela teritorije Azerbejdžanu

Armenski premijer Nikol Pašinijan, prihvatanjem restitucije pograničnih sela, “prodaje našu teritoriju”, rekli su demonstranti.

Sa današnjih protesta u Erevanu (KAREN MINASYAN / AFP)

Deseci hiljada ljudi okupilo se u četvrtak u glavnom gradu Armenije Erevanu, demonstrirajući protiv odluke Vlade da “ustupi dio teritorije” Azerbejdžanu, susjedu i velikom rivalu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Armenske vlasti, u potrazi za mirovnim sporazumom kako bi se konačno ublažili višedecenijski teritorijalni sporovi sa Azerbejdžanom, odobrile su povratak pograničnih sela koje je njihova vojska zauzela 1990-ih.

Međutim, ta odluka, koju neki vide kao nepotreban ustupak, sedmicama je izazvala proteste u Armeniji.

Situacija u Nagorno-Karabahu

Stanovnici tih pograničnih sela su prije šest dana krenuli pješke u Erevan gdje su im se pridružile opozicione stranke, kao i izbjegličke organizacije iz enklave Nagorno-Karabah.

Tu enklavu je ponovo zauzeo Azerbejdžan poslije kratke ofanzive u septembru, okončavši decenije separatizma i istisnuvši gotovo cjelokupno armensko stanovništvo.

Armenski premijer Nikol Pašinijan, prihvatanjem restitucije pograničnih sela, “prodaje našu teritoriju”, rekli su demonstranti.

Izvor: Agencije