Putin pristao povući vojne snage iz nekih armenskih regija

Ruski vojnici u Armeniji Moskvi su omogućavali da ima vojno uporište u strateški važnoj regiji, južnom Kavkazu.

Glasnogovornik Kremlja je rekao da su Putin i Pašinjan postigli dogovor o novim odlascima ruskih vojnika iz Armenije (Reuters/Evgenia Novozhenina/Pool)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je povući ruske vojne snage i graničare iz raznih dijelova Armenije na zahtjev Erevana, rekao je u četvrtak za rusku novinsku agenciju Interfax Putinov glasnogovornik, prenosi Hina.

Objava je uslijedila nakon odlaska gotovo 2.000 ruskih mirovnjaka iz regije Nagorno-Karabah i okolnih područja. Tu je regiju Azerbajdžan silom vratio u septembru prošle godine.

Njihovim odlaskom okončan je višegodišnji razmještaj koji je Moskvi omogućavao da ima vojno uporište u strateški važnoj regiji, južnom Kavkazu.

Armenija je i od ruskih graničara zatražila da od 1. augusta napuste svoje položaje u glavnom aerodromu u Erevanu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao da su Putin i armenski premijer Nikol Pašinjan na sastanku u srijedu u Moskvi postigli dogovor o novim odlascima iz spomenutih područja.

Približavanje Zapadu

“U jesen 2020. su u brojne armenske regije, na zahtjev armenske strane, raspoređeni naši graničari i pripadnici naših vojnih snaga. Pašinjan je kazao da danas, zbog izmijenjenih okolnosti više nema potrebe za tim. S time se složio i predsjednik Putin pa je dogovoreno povlačenje naše vojske i graničara”, rekao je Peskov Interfaxu.

Armenski medijski servis Sputnik prenio je izjavu visokog armenskog političara iz vladajuće stranke, koji je rekao da su se Putin i Pašinjan dogovorili da će se ruske snage i graničari povući iz pet armenskih regija.

No, na zahtjev Erevana ruski će se graničari, ipak, zadržati na granicama Armenije s Turskom i Iranom, dodao je Peskov.

Pašinjan je kritizirao Rusiju jer nije intervenirala kada je trebalo zaustaviti azerbajdžanske snage u Karabahu i od tada javno dovodi u pitanje tradicionalno savezništvo svoje zemlje s Rusijom, koja u Armeniji ima  brojne vojne objekte i počela je stvarati tješnje veze sa zapadom.

Izvor: Agencije